NOVA PRESTONICA KOKAINA: Rekordne količine droge ulaze kroz jedan od najbogatijih gradova na svetu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 07. 2024. u 23:45

GRADONAČELNICA Osla En Lindbo upozorila je da trgovci drogom sve više ciljaju norvešku prestonicu kao kapiju ka Evropi, pošto vlasti pooštravaju kontrolu u velikim lukama kao što je belgijski Antverpen.

НОВА ПРЕСТОНИЦА КОКАИНА: Рекордне количине дроге улазе кроз један од најбогатијих градова на свету

Foto: Javad M. Parsa/NTB via AP

En Lindboe je rekla da je droga vredna više od 600 miliona evra prokrijumčarena kroz najveću norvešku luku, koja svake nedelje primi između 50 i 70 brodova i 243.000 kontejnera.

-Čini se da luka Oslo postaje omiljena luka u Evropi za prekaljene bande, izjavila je ona za televizijsku stanicu NRK, prenosi „Gardijan“. Ona smatra da je luka suviše slabo čuvana.

Ranije ovog meseca, carinski zvaničnici u Antverpenu, evropskoj prestonici trgovine drogom, rekli su da su zaplene kokaina u ovoj luci prepolovljene pošto su bande promenile rute kako bi izbegle otkrivanje nakon pojačanog policijskog nadzora.

U Oslu, međutim, postoji zabrinutost da bezbednosne kontrole nisu dovoljno jake. Norveška carinska unija kaže da u Oslu ima samo jedan mobilni skener koji deli sa još dve luke. Kada ga nema, carinici moraju da proveravaju kontejnere ručnim skenerima, za koje kažu da nisu toliko efikasni.

Pozivajući na akciju, sindikalni lider Karin Tanderf Šaug rekla je da je situacija u vezi sa kokainom i organizovanim kriminalom kritična i da je neophodno ojačati carinu u Norveškoj.

-Ova borba je veoma važna. Ne možemo sebi da dopustimo potcenjivanje značaja granične kontrole, dodala je ona.

Među mladima, Norveška ima treću najveću potrošnju kokaina u Evropi. Carinska služba ove zemlje je prošle godine izvršila 1.847 zaplena droge, što je više nego u prethodnih 10 godina zajedno, uključujući i rekordne količine kokaina.

-Količina kokaina u Oslu je alarmantna i raste, dodala je Karin Tanderf Šaug, pozivajući norvešku vladu da reaguje.

-Kada u Antverpenu bude više kontrole i policije, kriminalci će promeniti rute. I Norveška lako može postati tranzitna zemlja. Isto važi i za Švedsku, zaključuje ona.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića