VOJNICIMA PRETI KAZNA ZBOG LAJKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Evo koja pravila važe u Oružanim snagama BiH

Novosti online

31. 07. 2024. u 10:08

MINISTARSTVO odbrane (MO) BiH kreiralo je Nacrt kodeksa ponašanja pripadnika MO BiH i Oružanih snaga (MO) BiH na društvenim mrežama i onlajn platformama, kojim je detaljno propisano šta vojna i ostala zaposlena ili angažovana lica ne smeju da pišu, na primer, na Fejsbuku ili Instagramu, a moraće da paze, između ostalog, i šta lajkuju.

ВОЈНИЦИМА ПРЕТИ КАЗНА ЗБОГ ЛАЈКА НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА: Ево која правила важе у Оружаним снагама БиХ

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Ovim kodeksom utvrđuju se pravila i principi odgovornog korištenja društvenih mreža i onlajn platformi od pripadnika MO BiH i OS BiH kako bi se sprečilo neetično ponašanje, podrivanje discipline, narušavanje međuljudskih odnosa, ugrožavanje bezbednosti i kršenje drugih standarda koji se primenjuju u MO BiH i OS BiH - navodi se u obrazloženju.

Aktivnosti na društvenim mrežama i onlajn platformama uključuju, kako je precizirano, objavljivanje, deljenje, komentarisanje i isticanje različitih reakcija na sadržaj, što podrazumeva čak i lajkovanje, dodavanje emotikona i slično.

Pripadnici MO i OS BiH, prilikom korištenja društvenih mreža i onlajn platformi za privatne svrhe, biće dužni da se pridržavaju niza pravila, a to su, između ostalog, dostojno predstavljanje MO BiH i OS BiH, "jačajući javno poverenje u te institucije".

- Ne komentarisati, objavljivati, deliti ili reagovati na sadržaje koji štete integritetu i ugledu MO i OS BiH. To se posebno odnosi na reagovanje na sadržaje, 'praćenje', 'deljenje sadržaja' i 'prihvatanja prijatelja' i učešće u grupama koje promovišu nacionalnu i rasnu netrpeljivost, nasilje, nasilni ekstremizam, terorizam, homofobiju, netoleranciju ili bilo kakve druge oblike diskriminacije zasnovane na različitostima -  istaknuto je u nacrtu, koji je u procesu konsultacija.

Moraće se pripadnici ovih institucija uzdržavati od vređanja i neprimerene reakcije te izbegavati bilo kakve vulgarnosti, a zabranjeno im je objavljivanje neprimerenih fotografija, video-materijala i drugih sadržaja.

Neće smeti ni da istupaju na društvenim mrežama i onlajn platformama o pitanjima u vezi sa stanjem i odnosima u MO i OS BiH bez pisanog odobrenja resornog ministra, trenutno Zukana Heleza.

Zabranjuje se vojnicima i ostalim zaposlenima korištenje zvaničnih loga i oznaka MO BiH i OS BiH kao vizualni identitet privatnog ili grupnog profila, odnosno obeležja koja mogu dovesti treća lica u zabludu da se radi o službenom profilu ovih institucija.

- Zabranjeno je neprimereno komentarisanje, obraćanje ili bilo kakva neprimerena komunikacija sa predstavnicima organa vlasti na svim nivoima u BiH, organizacija i institucija - istaknuto je, između ostalog, u nacrtu i još niz drugih zabrana.

- Posebnu pažnju posvetiti zabrani objava fotografija i podataka o vojno kontrolisanim područjima te fotografija i video-zapisa o incidentima na vojnim lokacijama ili incidentima u kojima su učestvovali pripadnici MO i OS BiH - ističe se u nacrtu.

Nije, međutim, precizirano koje su kazne predviđene za neposlušne pripadnike MO i OS BiH, ali se navodi da kršenje pravila povlači disciplinsku odgovornost u skladu sa zakonima i pravilnicima koji tretiraju ovu oblast, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Boško Šiljegović, parlamentarni vojni poverenik BiH, smatra da je ovaj kodeks koristan, te ističe da je sa saradnicima učestvovao u izradi njegovog prednacrta. Prednacrt je, dodaje, otišao u MO BiH, koje je nedavno imalo radionicu i izrađen je nacrt. Šiljegović smatra da mora da postoji u kodeksu i deo koji se odnosi na zloupotrebu društvenih mreža.

-Posebno treba naglasiti da se ne smeju putem društvenih mreža odavati stvari koje su od vojnog značaja, odnosno vojno poverljive - kaže Šiljegović.

BONUS VIDEO: PROTESTI ZBOG NOVIH MERA: Desetine građana Republike Srpske okupilo se ispred Palate predsednika 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića