OSVETA IZRAELU DUŽNOST TEHERANA: Opasnost od širenja rata na Bliskom istoku posle likvidacije zvaničnika Hezbolaha i Hamasa

A.Vojinović

01. 08. 2024. u 10:48

UBISTVOM dva visoka zvaničnika dveju militantnih grupa, libanskog Hezbolaha i palestinskog Hamasa, Fuada Šukra i Ismaila Hanijea, u razmaku od samo par sati, Izrael je doveo situaciju na Bliskom istoku na ivicu pucanja! Da je rat daleko od kraja, a bliže nego ikad da preraste u regionalni, videlo se još otkako su počeli da se zaoštravaju prekogranični udari između izraelske vojske i Hezbolaha, što je kulminiralo nedavnim napadom na selo Druza na Golanskoj visoravni kada je nastradalo 12 dece. Tel Aviv je tada obećao da će do odmazde doći, dok su lideri Hamasa na meti Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) još od početka rata. A Iran je sada najavio da će se osvetiti za ubistvo lidera Hamasa.

ОСВЕТА ИЗРАЕЛУ ДУЖНОСТ ТЕХЕРАНА: Опасност од ширења рата на Блиском истоку после ликвидације званичника Хезболаха и Хамаса

Tanjug

SAD, uprkos tome što je Izrael likvidiranjem dvojice ključnih ljudi Hamasa i Hezbolaha direktno ubo u oko vlasti i u Libanu i Iranu, ne veruju u širenje rata. Ali, obećavaju punu podršku savezniku Izraelu, dok državni sekretar Entoni Blinken negira umešanost Amerike u ubistvo lidera Hamasa u Teheranu.

Na meti izraelske vojske prvo se našao viši komandant Hezbolaha Fuad Šukra, za kojeg Izrael tvrdi da stoji iza raketiranja Golanske visoravni minulog vikenda. On je ubijen u napadu na predgrađe Bejruta, uz par desetina ljudi. Nekoliko sati kasnije u Teheranu je, u specijalnoj rezidenciji za ratne veterane, oko dva sata posle ponoći ubijen politički lider Hamasa Ismail Hanije. On je ranije u prestonici Irana prisustvovao inauguraciji iranskog predsednika Masuda Pezeškijana, što je poseban šamar Teherenu. Očekuje se da će pogrebna ceremonija za Ismaila Hanijea biti održana danas u Teheranu, posle čega će palestinski vođa biti sahranjen u Kataru.

MSP: Izbegavajte putovanje u Liban

MINISTARSTVO spoljnih poslova Srbije apelovalo je na građane Srbije da izbegavaju putovanje u Liban zbog pogoršanja bezbednosne situacije u toj zemlji. "Državljanima Srbije u Libanu preporučuje se da prate vesti o najnovijim dešavanjima, pre svega onim koje se odnose na bezbednosnu situaciju u zemlji, kao i da izbegavaju demonstracije, proteste i druga masovna okupljanja", navodi MSP. Srpskim državljanima, koji su u Libanu, predlaže se da se jave Ambasadi Srbije u Bejrutu i dostave svoje podatke, kako bi, u slučaju pogoršanja bezbednosne situacije, mogla da kontaktira s njima.

Premijer Libana Nadžib Mikati osudio je napad na Bejrut i najavio da će podneti žalbu UN. Istovremeno, izraelski ministar odbrane Joav Galan je poručio da je "Hezbolah prešao crvenu liniju". Kasnije je rekao da Tel Aviv ne želi rat, ali je spreman da se nosi sa svim scenarijima.

Hamas je saopštio da je ubistvo Hanijea ozbiljna eskalacija i da će ta grupa voditi otvoreni rat za oslobođenje Jerusalima, za šta je spreman da plati cenu. Palestinski predsednik Mahmud Abas takođe je oštro osudio ubistvo Hanijea, dok su palestinske nacionalne i islamske frakcije pozvale na generalni štrajk i masovne demonstracije.

Zamenik militantne organizacije Palestinski islamski džihad Muhamed al Hindi ocenio je da je ubistvo lidera Hamasa pokazatelj da je Izrael na ivici kolapsa.

- Ubistvo nije upereno samo protiv palestinskog otpora i Hamasa pojedinačno, već je upereno i protiv Irana - rekao je Al Hindi.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, sa kojim se Hanije sastao u prestonici Irana pre ubistva, izrazio je saučešće muslimanskim vernicima.

- Osveta Izraelu je dužnost Teherana - upozorio je Hamnei.

Predsednik Irana Masud Pezeškijan, tek što je stupio na dužnost šefa države, upozorio je da će "teroristički okupatori zažaliti zbog kukavičkih akcija".

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov je ocenio da je smrt Hanijea "neprihvatljivo političko ubistvo koje povećava rizik od eskalacije u regionu". Kina je, takođe, upozorila da bi moglo doći do dalje nestabilnosti na Bliskom istoku, dok je Turska pozvala međunarodnu zajednicu da zaustavi Izrael pre nego što se sukob proširi na region.

- Još jednom je pokazano da izraelska vlada nema nameru da postigne mir - navodi se u saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova.

Važio za umerenog pregovarača

POLITIČKI lider Hamasa Ismail Hanije rođen je u izbegličkom kampu Šati u Gazi 1962, pošto su njegovi roditelji pobegli iz grada Askalana posle stvaranja države Izrael 1948. Studirao je na institutu Al-Ažar i na Islamskom univerzitetu u Gazi, gde je diplomirao arapsku književnost. Dok je bio na univerzitetu 1983. pridružio se Islamskom studentskom bloku, preteči Hamasa. Na funkciju političkog lidera izabran je 2017. Izraelske vlasti nekoliko puta su zatvarale Hanijea, a napustio je Pojas Gaze 2019, posle nekoliko atentata i od tada živeo u egzilu u Kataru. Uprkos retorici, mnoge diplomate su ga videle kao umerenog u poređenju sa tvrdolinijašima Hamasa koje podržava Iran. Hanije se kretao između Turske i glavnog grada Katara, Dohe, omogućivši mu da deluje kao pregovarač o prekidu vatre i razgovara sa saveznikom Iranom. U izraelskom napadu na severnu Gazu u aprilu, ubijena su njegova tri sina i najmanje troje unuka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Sramno se ponašali prema Kinezu, a kada su s njim ušli u bazen u finalu - svet je ostao u čudu zbog onog što se desilo