''SVETA STOLICA JE BILA TUŽNA ZBOG ODREĐENIH PRIZORA'': Vatikan izrazio žaljenje zbog uvredljivih prizora na otvaranju OI u Parizu

Novosti online

03. 08. 2024. u 22:50

VATIKAN je danas saopštio da žali zbog scene na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu koja je bila parodija na sliku Leonarda da Vinčija "Poslednja večera".

СВЕТА СТОЛИЦА ЈЕ БИЛА ТУЖНА ЗБОГ ОДРЕЂЕНИХ ПРИЗОРА: Ватикан изразио жаљење због увредљивих призора на отварању ОИ у Паризу

Foto AP


- Sveta stolica je bila tužna zbog određenih prizora na cermoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu i ne može, a da se ne pridruži glasovima koji su podignuti poslednjih dana da se osudi uvreda učinjena mnogim hrišćanima i vernicima drugih religija - navodi se u saopštenju za javnost objavljenom na francuskom jeziku, preneo je Rojters.

U prestižnom događaju gde se ceo svet okuplja oko zajedničkih vrednosti, ne bi trebalo da bude aluzija koje ismevaju verska ubeđenja mnogih ljudi, naveo je Vatikan i istakao da sloboda izražavanja, koja se očigledno ne dovodi u pitanje, svoju granicu nalazi u poštovanju drugih.

Segment na ceremoniji otvaranja ličio je na biblijsku scenu Isusa Hrista i njegovih apostola koji dele poslednji obrok pre raspeća, ali su u njemu učestvoli drag kraljice, transrodna manekenka i nag pevač koji je predstavljao grčkog boga vina Dionisa.

Organizatori Olimpijskih igara Pariz 2024 izvinili su se dva dana kasnije, rekavši da nikada nije postojala namera da se ne poštuje bilo koja verska grupa.

BONUS VIDEO: OLIMPIJSKE IGRE SU GLAVNI FOKUS: Ovako izgleda Lil za vreme najveće planetarne smotre

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

U TOKU JE AKCIJA POD KODNIM IMENOM PAD ZIDA - CILJ RUŠENJE VUČIĆA: U svemu učestvuje vrh SPS i Nova DSS (FOTO)