TRAŽILI ZLATO, PA PRONAŠLI OSTATKE ZVERI STARE 10 HILJADA GODINA: Šok rudara na istoku Rusije (FOTO)

Novosti online

06. 08. 2024. u 12:29 >> 12:31

RUNASTI nosorog je izumrla vrsta koja je nastanjivala severne stepe Evroazije, Sibira i Mongolske nizije tokom pleistocena.

ТРАЖИЛИ ЗЛАТО, ПА ПРОНАШЛИ ОСТАТКЕ ЗВЕРИ СТАРЕ 10 ХИЉАДА ГОДИНА: Шок рудара на истоку Русије (ФОТО)

Foto: Printscreen

Bili su na vrhuncu jako davno i o njima se malo zna. Zato je vest o pronalasku zamrznutih ostataka u regionu Kolimi na dalekom istoku Rusije prava senzacija.

Na društvenim mrežama kruže fotografije rudara koji su u tundri, tragajući za zlatom, pronašli očuvane ostatke runastog nosoroga, prenosi Metro.

Vidimo mumificirano telo i rog, a sačuvani su zahvaljujući niskim temperaturama. Ovaj region je i danas, u velikoj meri, prekriven permafrostom.

Podsećamo, u ovoj oblasti su i ranije otkrivani ostaci životinja koje su nekada dominirale, poput bizona ili pećinskog lava.

Lokalni mediji prenose da su rudari bili iznenađeni i oduševljeni kada su buldožerom iskopali zemlju, a potom shvatili šta imaju pred sobom.

Odrasle jedinke runastih nosoroga dostizale su dužinu od 3,7 metara, a visinu od dva metra. Imale su dva roga, čeoni i znatno duži nazalni. Telo im je bilo prekriveno dugom, gustom dlakom crvenkastobraon boje.

Za razliku od drugih pleistocenskih krupnih biljojeda, nikada nisu prešli preko Beringovog kopnenog mosta i naselili severnoamerički kontinent.

Pretpostavlja se da je razlog mala količina hrane i nedostatak pogodnog staništa. Predstavnici ove vrste nestaju krajem poslednjeg glacijala, pre nekih 10.000 godina.

(Telegraf) 

BONUS VIDEO: DžINOVSKE PANDE SE SPREMAJU ZA PUT: Crno-bela diplomatija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZA KULISA: Šta je sve Novak Đoković radio u Parizu pre osvajanja zlatne medalje - neviđene fotografije