AMERIKA UKIDA CIVILNE, A ŠALJE BORBENE AVIONE: Rastu tenzije na Bliskom istoku, očekuju se udari iz Irana

A.Vojinović

10. 08. 2024. u 07:00

DOK sve više avio-kompanija otkazuje komercijalne letove za Izrael i Liban u strahu od najavljene eskalacije rata posle ubistva visokih zvaničnika libanskog Hezbolaha i palestinskog Hamasa, na Bliski istok su stigli američki borbeni avioni "F-22 raptors" u iščekivanju udara iz Irana. Američki "Junajted erlajns" poslednji je u nizu firmi koja je na neodređeno vreme suspendovala letove za Tel Aviv iz bezbednosnih razloga. Istovremeno, spisak svetskih lidera koji pozivaju na smirivanje tenzija na Bliskom istoku se produžava, iako poznavaoci prilika ocenjuju da su mali izgledi da do zaoštravanja oružanih sukoba neće doći.

АМЕРИКА УКИДА ЦИВИЛНЕ, А ШАЉЕ БОРБЕНЕ АВИОНЕ: Расту тензије на Блиском истоку, очекују се удари из Ирана

Foto AP

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin poručio je izraelskom kolegi Joavu Galantu u telefonskom razgovoru da su američki borbeni avioni "F-22 raptors" poslati u region Bliskog istoka u okviru napora da se odvrati agresija, odbrani Izrael i zaštite američke snage u regionu.

- "F-22 raptorsi" američkog vazduhoplovstva stigli su u zonu odgovornosti Centralne komande SAD 8. avgusta kao deo promene položaja američkih snaga u regionu da bi se ublažila mogućnost regionalne eskalacije - objavila je Američka centralna komanda na "Iksu".

U međuvremenu, američki "Volstrit džornal" objavio je, pozivajući se na neimenovane izvore, da su SAD, direktno i preko posrednika, upozorile Iran da bi nova vlada i ekonomija te zemlje mogli da pretrpe razoran udarac ako Teheran pokrene veliki napad na Izrael. Iranski zvaničnici su više puta najavili da će se osvetiti Izraelu za ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu.

- SAD su poslale jasnu poruku Iranu da je rizik od velike eskalacije, ako izvrše značajan uzvratni napad na Izrael, izuzetno visok - naveo je izvor, dodavši da Vašington nije nameravao da ta poruka bude pretnja, već upozorenje kako bi Izrael mogao da odgovori.

A dok u vazduhu neprestano provejava strah od širenja sukoba u Pojasu Gaze na region, katarski, egipatski i američki lideri pozvali su Izrael i Hamas da 15. avgusta nastave razgovore o prekidu vatre i oslobađanju taoca i zatvorenika u Dohi ili u Kairu. Lideri tri zemlje posrednice istakli su da je, posle više meseci rada, završen okvirni predlog sporazuma i da sada nedostaju detalji sprovođenja. Kako se navodi u saopštenju, Katar, Egipat i SAD su spremni da predstave finalni predlog za rešavanja preostalih pitanja u vezi sa implemetacijom sporazuma. Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanijahua poručila je da će Izrael poslati delegaciju kako bi se finalizovali detalji za primenu okvirnog sporazuma.

Nove napore za obustavom oružanih borbi u Gazi mogao bi da oteža i novi lider Hamasa Jahja Sinvar, koji je na visokoj funkciji zamenio Hanijea. Sinvar se smatra jednim od najekstremnijih članova palestinskog pokreta, za razliku od njegovog prethodnika koji je važio za umerenog lidera u poređenju sa tvrdolinijašima Hamasa. Hanije je, takođe, bio važna karika u lancu pregovora za prekid vatre u Gazi, te održavanja veza sa Iranom. Na kraju, postavlja se pitanje zašto je Izrael likvidirao Hanijea, ako se zalaže za implementiranje sporazuma o obustavi vatre u Gazi.

Ostavke dekana s Kolumbije

TRI dekana Univerziteta Kolumbija u Njujorku podneli su ostavku pošto je protiv njih pokrenuta interna istraga, jer su pisali antisemitske poruke tokom višenedeljnih protesta na univerzitetima širom SAD zbog rata u Pojasu Gaze, tražeći prekid vatre i zaustavljanje američke vojne pomoći Tel Avivu. Sa funkcija su se povukli Kristen Krom, Metju Patašnik i Suzan Čang-Kim koji su ranije bili suspendovani tokom sprovođenja istrage.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

O BIOGORIVU, RUDOLFU I PODMORNICAMA: Od kada je čoveka civilizacija traži prijateljske energente