STIGLA I AMERIČKA PODMORNICA S RAKETAMA: Pentagon pojačava snage u regionu za odbranu Izraela od udara iz Irana

A.Vojinović

13. 08. 2024. u 07:00

POSLE pojačavanja ratnih brodova i borbenih aviona, u region Bliskog istoka američko ministarstvo odbrane poslalo je i podmornicu sa krstarećim raketama za odbranu Izraela od najavljenih udara iz Irana. Šef Pentagona Lojd Ostin je, takođe, najavio da je udarnoj grupi nosača aviona Abraham Linkoln, koja nosi borbene letelice F-35C, naređeno da ubrza svoj put. On je u razgovoru sa izraelskim kolegom Joavom Galantom još jednom poručio da će Vašington preduzeti svaki mogući korak da zaštiti Izrael od napada Teherana, koji je u više navrata poručio da će se osvetiti Tel Avivu za ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u svojoj prestonici. Galant je, pak, poručio Ostinu da se Iran sprema za vojni napad širokih razmera na Izrael u narednim danima.

СТИГЛА И АМЕРИЧКА ПОДМОРНИЦА С РАКЕТАМА: Пентагон појачава снаге у региону за одбрану Израела од удара из Ирана

Foto: Profimedia

A dok američki i izraelski zvaničnici "na sva zvona" pričaju o raspoređivanju dodatnih snaga sa ciljem da se protivnik odvrati od napada, iz Irana ne govore mnogo kada će i na koji način sprovesti najavljenu odmazdu. S druge strane, analitičari procenjuju da bi pre prvih udara sa teheranske adrese na izraelsku teritoriju moglo doći do novih iz Libana, tačnije, od militantne grupe Hezbolah, kao vid osvete za ubistvo jednog od njihovih visokih komandatanata, Fuada Šukra, u Bejrutu.

Hezbolah je, istovremeno, izmestio osoblje i kompletne operativne kapacitete iz Bejruta, uključujući svoje političko krilo, izvestili su juče libanski mediji. Neposredno posle ubistva Šukra u Bejrutu ranije ovog meseca, Hezbolah je započeo premeštanje osoblja iz predgrađa Daijeh, u iščekivanju nastavka potencijalnih izraelskih napada.

U međuvremenu, britanski premijer Kir Starmer, francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc u zajedničkom saopštenju upozorili su Iran da će snositi odgovornost za svaki udar protiv Izraela koji bi doveo do eskalacije napetosti u regionu.

- Pozivamo Iran i njegove satelite da se uzdrže od napada na Izrael. Slažemo se sa zemljama posrednicama, odnosno SAD, Egiptom i Katarom, da ne sme biti više odlaganja u pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze između Hamasa i Izraela. Nećemo štedeti napore da smanjimo tenzije i pronađemo put ka stabilnosti - naveli su oni.

A dok sve više stanovnika enklave beže iz Gaze sklanjajući se od neprekidnih udara Izraelskih odbrambenih snaga, palestinska grupa Hamas je, posle nekoliko dana ćutanja, odgovorila na poziv posrednika da se 15. avgusta sastane sa izraelskim zvaničnicima u Kairu ili Dohi, kako bi finalizovali sporazum o primirju i oslobađanju talaca. Hamas je zatražio od posrednika da predstave plan baziran na ranijim pregovorima, umesto da se, kako su ističu, angažuju u novim razgovorima oko postizanja primirja u Gazi.

- Pokret poziva posrednike da predstave plan o primeni onoga na šta je Hamas pristao 2. jula 2024, a na osnovu vizije predsednika SAD Džozefa Bajdena i rezolucije Saveta bezbednosti UN. Posrednici bi trebalo to da nametnu okupacionom Izraelu, umesto da pokreću dodatne runde pregovora ili nove predloge koji bi dali pokriće okupatorskoj agresiji i više vremena da nastavi genocid prema palestinskom narodu - navela je grupa u saopštenju.

Sve više otkazuju letove

NEMAČKA avio-kompanija "Lufthansa" je suspendovala sve letove do Tel Aviva, Teherana, Bejruta, Amana i Erbila zaključno sa 21. avgustom, a neće koristiti vazdušni prostor iznad Irana i Iraka u tom periodu. Kao razlog za obustavu saobraćaja navela je bezbednosne pretnje. Letove za prestonice Izraela i Sirije u tom periodu otkazala je i kompanija "Svis Er", dok je "Er Frans" produžio obustavu letova za Bejrut, koja je počela 29. jula, do srede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OLIMPIJSKI KRUGOVI NA ZEMUNSKOM KEJU: Pariska priča o održivosti i najvećih svetskih događaja seže do Srbije