ZBOG POVEĆANOG BROJA MIGRANATA: SAD planiraju da ubrzaju obradu zahteva za azil na granici sa Kanadom

Novosti online

13. 08. 2024. u 22:04

ADMINISTRACIJA američkog predsednika Džozefa Bajdena planira da ubrza obradu zahteva za azil na američko-kanadskoj granici kao odgovor na veliko povećanje broja migranata u tom području, a promene treba da stupe na snagu sutra, javio je Si-Bi-ES (CBS), pozivajući se na američko ministarstvo za unutrašnju bezbednost.

ЗБОГ ПОВЕЋАНОГ БРОЈА МИГРАНАТА: САД планирају да убрзају обраду захтева за азил на граници са Канадом

Foto: Tanjug/AP


Taj napor uključuje dve promene u načinu na koji SAD obrađuju zahteve za azil u skladu sa dugoročnim sporazumom o azilu koji su postigle sa Kanadom. 

Taj sporazum, koji je prvi put potpisan 2002. godine i proširen prošle godine, omogućava vlastima SAD i Kanade da vrate tražioce azila preko zajedničke granice pod pretpostavkom da su obe zemlje bezbedne zemlje za ljude koji traže utočište.

       

Prva promena će zahtevati da migranti imaju spremna dokumenta kada američki službenici za azil sprovedu skrining kako bi utvrdili da li podležu sporazumu sa Kanadom. 

Ranije su migranti mogli da odlažu te preglede kako bi prikupili dokumenta kojima bi mogli da dokažu da zaslužuju da budu izuzeti od sporazuma. 

Određene grupe, kao što su deca bez pratnje i one sa članovima porodice u SAD, ne podležu sporazumu.

Druga promena će smanjiti vreme koje migranti imaju za konsultacije sa advokatima pre pregleda kod američkih službenika za azil na najmanje četiri sata, što je manje od minimuma od 24 sata. 

Identične promene usvojene su na američko-meksičkoj granici u junu u vezi sa potezom Bajdena da na tom području znatno ograniči broj migranata kojima se odobrava azil.

       

Migrantima koji podležu sporazumu o bezbednoj trećoj zemlji zabranjen je azil u SAD i mogu biti vraćeni u Kanadu. 

Od početka ove godine, uhapšeno je 16.500 migranata koji su ilegalno prešli granicu SAD-Kanada, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je uhapšeno njih 10.000, kao i na 2022. kada je uhapšeno samo njih 2.200, pokazuju statistički podaci.

Na granici SAD sa Meksikom od početka ove godine uhapšeno je više od 1,3 miliona ilegalnih migranata.

Ilegalni prelasci duž granice između SAD i Meksika su ove godine drastično opali, a u julu su došli na najniži nivo od septembra 2020. godine.

SAD planiraju da ubrzaju obradu zahteva za azil na granici sa Kanadom

BONUS VIDEO: PREVRNUO SE KOMBI SA MIGRANTIMA: Saobraćajna nesreća kod Bele Palanke


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U NEVERICI: Evo šta je uradio Srbin koga je Fudbalski savez Rusije angažovao za važan posao