BRITANIJA PODRŽAVA JADAR ALI SVE ZAVISI OD SRPSKE VLADE: Ferguson odgovorio na otvoreno pismo bivših stipendista Čivning programa

Novosti online

19. 08. 2024. u 17:40

BRITANSKI ambasador u Srbiji Edvard Ferguson izjavio je danas da britanska vlada podržava dalji razvoj projekta Jadar, ali da je odluka o tome da li treba nastaviti projekat Jadar ili ne, bila i biće u potpunosti u rukama vlasti u Srbiji, navodi se u saopštenju britanskog ambasadora.

БРИТАНИЈА ПОДРЖАВА ЈАДАР АЛИ СВЕ ЗАВИСИ ОД СРПСКЕ ВЛАДЕ: Фергусон одговорио на отворено писмо бивших стипендиста Чивнинг програма

Foto: Printskrin Youtube/Center for Strategic & International Studies

U odgovoru Fergusona na otvoreno pismo koji mu je uputila grupa bivših stipendista britanskog Čivning programa, i u kojem su izneli svoju zabrinutost u vezi sa rudarenjem litijuma u Srbiji, britanski ambasador je istakao da vlada njegove zemlje podržava dalji razvoj projekta Jadar i kao suvereno pravo partnerske nacije, ali i zbog uverenja da je strateški važan projekat za budući rast i razvoj Srbije.

- Ujedinjeno Kraljevstvo vidi određenje Srbije kao partnera EU u oblasti kritičnih sirovina i kao veliku priliku za srpsku ekonomiju, ali i za usklađivanje sa društvenim i ekološkim standardima EU. Ako se dobro sprovede, projekat Jadar će Srbiji pružiti šansu da izgradi potpuni lanac vrednosti e-mobilnosti, od sirovih materijala do električnih vozila, i da se pozicionira u srcu evropske energetske tranzicije - naveo je Ferguson.

On kaže da se potpuno slaže sa stipendistima koji su konstatovali da svako ima pravo na čistu i bezbednu životnu sredinu u kojoj može dostojanstveno da živi, kao i da britanska vlada podržava niz projekata širom Srbije, pomažući lokalnim aktivistima da rade na čistijim i zelenijim zajednicama.

- Naravno da sam potpuno svestan zabrinutosti o potencijalnim ekološkim rizicima u vezi projekta Jadar, koje su rasprostranjene u javnosti. Po svojoj prirodi, svi rudarski projekti uključuju ekološke rizike kojima se mora pažljivo upravljati. Ponovno usvajanje Prostornog plana za projekat Jadar omogućiće Rio Tintu da Vladi Srbije podnese studije uticaja na životnu sredinu - rekao je Ferguson.

Kako smatra, to bi trebalo da pomogne da se razjasni situacija u kojoj su autentični ekološki rizici i primedbe "zamagljene i zakomplikovane" široko rasprostranjenim lažnim tvrdnjama i dezinformacijama.

- Ponudili smo tehničku pomoć vašoj Vladi u cilju procene i upravljanja tim rizicima, u skladu sa najvišim evropskim standardima - poručio je britanski ambasador.

On je dodao da se slaže sa primedbama stipendista Čivninga da se ti, najviši standardi, nisu uvek primenjivani u drugim rudnicima u Srbiji i naglasio da nije stručnjak u toj oblasti.

- Ipak, uveravanja koja sam lično dobio i od rukovodstva i geoloških stručnjaka iz Rio Tinta, kao i čvrste garancije koje je EU pružila u oblasti zaštite životne sredine, učvršćuju moja uverenja da Srbija može bezbedno i odgovorno da razvije projekat Jadar uz pomoć svojih evropskih partnera - rekao je Ferguson.

On je istakao da se trenutno radi na otvaranju rudnika litijuma u Kornvolu, prelepom i ekološki veoma osetljivom delu na jugozapadu Engleske, kao i da postoje slični projekti u Francuskoj, Finskoj, Nemačkoj i drugde.

- Kako se sve naše države udaljavaju od ekonomije zasnovane na ugljeniku i idu ka budućnosti baziranoj na obnovljivoj energiji, koju obezbeđuju kritične mineralne sirovine kao što je litijum, u interesu je svih nas da delimo znanje i najbolje prakse - rekao je britanski ambasador.

Podsetio je da Ujedinjeno Kraljevstvo već dugi niz godina među onima koji, sa ponosom, snažno podržavaju civilno društvo u Srbiji.

- Čvrsto verujemo u otvorenu debatu i na pravo da se izrazi kritika i zabrinutost u vezi velikih projekata, kao na važna obeležja demokratije. Ovo su složena pitanja. Istovremeno, zabrinuti smo i do kog stepena je legitimna javna debata o projektu Jadar zamagljena i ometena široko rasprostranjenim dezinformacijama. Ako Vlada Srbije donese odluku da dozvoli rudnik litijuma u Jadru, to će predstavljati najveću stranu direktnu investiciju u istoriji Srbije - istakao je Ferguson.

Naglasio je da, pošto je sedište Rio Tinta u Londonu, britanska Vlada ima snažan interes da projekat bude uspešan, kako ekonomski tako i ekološki, i da će nastaviti da rade u tom pravcu.

- Imamo i obavezu da podržavamo i branimo Rio Tinto kada je predmet netačnih i nepravednih optužbi. Hvala vam još jednom na vašem pismu o ovoj važnoj temi. Ako smatrate korisnim, sa oduševljenjem bih prihvatio da se vidim sa jednim brojem vas i da lično nastavimo ovaj razgovo - poručio je britanski ambasador bivšim stipendistima Čivninga.

On se zahvalio bivšim stipendistima što su se angažovali na tom važnom pitanju i naglasio da se ponosi britanskim Čivning programom.

- Primećujem da su neki od potpisnika ovog pisma studirali zaštitu životne sredine i klimatske promene u Britaniji, a i veoma sam zadovoljan činjenicom da će ove godine dvoje stipendista otići na studije prava u oblasti energetike, zaštite životne sredine i klimatskih promena. Veoma je važno da debata o rudarenju litijuma u Srbiji bude zasnovana na ovakvoj ekspertizi - poručio je Ferguson.

BONUS VIDEO:

Opozicija i njeni mediji hoće da više od 30.000 rudara ostane bez sredstava za život

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRAGANA MIĆALOVIĆ U SUZAMA: Glumica briznula u plač - Bliži se kraj ovom haosu (FOTO)