STIŽE REDAK VREMENSKI FENOMEN: Dešava se manje od jednom u 10 godina, uticaće na nestabilnost širom sveta (FOTO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

27. 08. 2024. u 14:15

JEDINSTVENA pojava koja će prouzrokovati padavine, uskoro će se odvijati širom pustinje Sahara, inače poznatoj kao najsušnije mesto na Zemlji. Količina padavina možda neće izgledati veliko po normalnim standardima, ali veliki deo Sahare će dobiti znatno više od 500% normalnih mesečnih padavina u avgustu i septembru.

СТИЖЕ РЕДАК ВРЕМЕНСКИ ФЕНОМЕН: Дешава се мање од једном у 10 година, утицаће на нестабилност широм света (ФОТО)

Foto: severe-weather

Kako prenosi sajt Severe Weather Europe, nije često da pustinja Sahara doživljava ove padavine. One su veoma retke, u proseku manje od jednom u deset godina, ali su obično znak da se možda nešto menja u vremenskom sistemu Zemlje, što ukazuje na neobično stanje atmosfere.

Najsušnije mesto na zemlji

Saharu nazivaju najsuvljim mestom na Zemlji jer prima malo ili nimalo godišnjih padavina. To je najveća i najtoplija pustinja na svetu, koja se proteže od Atlantskog okeana na zapadu do Crvenog mora na istoku. Pokriva preko 9,2 miliona kvadratnih kilometara (3,6 miliona kvadratnih milja).

Foto: severe-weather

 

Ovaj region je vruć i suv jer se nalazi ispod suptropskog grebena, stalnog sistema visokog pritiska. Ovaj greben uzrokuje spuštanje vazduha, čineći atmosferu suvom i stabilnom i sprečavajući stvaranje oblaka i padavina.

Ali Sahara nije uvek bila vruća pustoš. Pre samo nekoliko hiljada godina (6000-11000), to je bio zeleni region sa jezerima, rekama i bujnom vegetacijom. Ali promene u Zemljinoj orbiti izazvale su promene u svetskim vremenskim obrascima. To je naglo transformisalo zeleni region u jednu od najsušnijih zemalja na Zemlji.

Ispod je slika koja upoređuje kako je izgledala severna Afrika pre nekoliko hiljada godina, kako veruju naučnici. Bila je to zelena površina ispunjena životom, ali su je vremenske promene pretvorile u suvo, vruće područje koje poznajemo danas.

Foto: severe-weather

 

Kako to utiče na vreme širom sveta?

Slika ispod prikazuje prosečnu mesečnu količinu padavina za avgust u poslednje 53 godine. Možete videti da je saharski region uglavnom bez padavina, sa samo malim količinama u južnijim regionima. Ali primetite veoma jak pojas padavina preko Ekvatora.

Foto: severe-weather

 

Taj tropski pojas padavina naziva se Intertropska zona konvergencije (ITCZ). To je u osnovi grupa oblaka, pljuskova, oluja i padavina koja se prostire oko celog Ekvatora. Ova karakteristika postoji zato što se sastaju pasati sa obe hemisfere, stvarajući rastuće kretanje, oblake i kišu.

Možete videti primer ITCZ-a na slici ispod. Tropski vetrovi sa obe hemisfere susreću se blizu ekvatora, stvarajući rastuće kretanje u atmosferi, stvarajući oblake, oluje i padavina.

Foto: severe-weather

 

ITCZ je veoma važan jer utiče na vreme i klimu u tropskim zemljama. Takođe igra ulogu u globalnom vremenskom sistemu i takođe može uticati na formiranje tropskih oluja.

Padavine u Sahari takođe zavise od promena i pomeranja ITCZ-a.

Na slici ispod možete videti najnoviju ITCZ analizu od strane NOAA. Crna linija pokazuje normalan (očekivani) položaj ITCZ-a za ovo doba godine. Ali crvena linija pokazuje stvarni položaj ove anomalije, i možete videti da se pomerila mnogo na sever.

Foto: severe-weather

 

Podaci grafikona pokazuju još bolju sliku položaja ITCZ-a nad Afrikom. Vidimo da se od juna ITCZ pomera mnogo više na sever nego inače. Ovo može drastično da promeni vremenske obrasce u regionu i takođe utiče na sezonu uragana u Atlantiku.

Foto: severe-weather

 

Pošto se ceo ITCZ pomerio na sever, snažni sistemi grmljavine kreću se u Atlantski okean na višoj geografskoj širini preko hladnijih voda. To znači da možemo dobiti manje tropskih sistema koji se aktiviraju dok se sele iz Afrike na lošu lokaciju da bi se organizovali i intenzivirali.

Ovo je samo jedan od indirektnih uticaja koje pozicija ITCZ-a u Africi može imati na vremenske prilike u Severnoj Americi, posebno tokom sezone uragana u Sjedinjenim Državama.

Ali neposredniji uticaj ovog pomeranja na sever je to što donosi retke padavine duboko u pustinju Sahare.
 

Kiša u pustinji

Više od polovine pustinje Sahare dobija manje od 25 mm (1 inč) padavina godišnje. Povremeno se nađe više padavina duž južnih delova kako se ITCZ pomera gore-dole. Ali obilne padavine u većem delu pustinje nisu nešto što vidimo svake godine, ili možda čak svake decenije.

Ispod je najnovija prognoza GFS modela za ukupnu količinu padavina u narednih 16 dana. Ono što vidite su padavine koje pokrivaju veliki deo saharske pustinje. Iznosi možda ne izgledaju visoki, ali ako uzmemo u obzir ukupnu godišnju količinu, mnogi regioni imaju nekoliko godina kiše za nekoliko dana. Slika od  weathermodels.com koristeći komercijalnu licencu.

Foto: severe-weather

 

GFS prognoza padavina 

Posmatranje anomalija takođe nam daje vrlo jasnu sliku. Anomalija je odstupanje od normale. Prognoza anomalija padavina u ansamblu ispod pokazuje da će veliki deo saharske pustinje doživeti široko rasprostranjenu anomaliju padavina u naredne dve nedelje, a verovatno i kasnije.

Foto: severe-weather

 

Gledajući ukupne količine padavina u e vropskom modelu ECMWF, možemo videti da stvarne ukupne količine možda nisu super visoke. Opet, to nam pokazuje da se predviđa da će mnogi regioni dobiti kišu u vrednosti od nekoliko godina u periodu od dve nedelje.

Foto: severe-weather

 

ECMWF proširena anomalija padavina za početak septembra takođe pokazuje veliki deo pustinje Sahare pod značajnim anomalijama padavina. Predviđa se da će veliki deo pustinje imati padavine čak i tokom sledećeg meseca.

Foto: severe-weather

 

Gledajući još dublje u septembar, imamo sliku ispod koja pokazuje prognozu za % normalnih padavina. kao što vidite, saharska pustinja je maksimalno 500% oko ivica. Ovo ukazuje da će centralni regioni dobiti preko 1000% normalnih padavina u narednim danima i nedeljama.

Foto: severe-weather

 

Ali koliko su ovi događaji zaista retki?

Redak vremenski fenomen

Odlučili smo da napravimo grafikon za padavine iznad Sahare, koji pokriva mesec avgust. Vidite anomalije padavina za svaki avgust u poslednje 53 godine, sa samo 4 godine koje pokazuju jaku anomaliju i više padavina. Sa četiri događaja u proteklih pet decenija, to daje manje od jednog takvog događaja po deceniji.

Foto: severe-weather

 

Pošto prognoza padavina takođe pokazuje jake anomalije u septembru, odlučili smo da pogledamo septembarske podatke za isti period i područje. Kao što vidite, samo jedan snažan događaj dogodio se 1994. Još nemamo podatke za 2024. da bismo razumeli pun kontekst, ali na osnovu prognoze, to će biti najmanje druga najkišnija godina u proteklim decenijama.

Foto: severe-weather

 

Gledajući bliže anomaliju padavina iz 1994. godine, možete videti da ukupne anomalije nisu bile toliko rasprostranjene kao što možemo videti u nekim trenutnim prognozama za septembar. Ovo bi moglo ukazivati na to da bi trenutni događaj mogao biti stavljen veoma visoko u istorijskim knjigama, ako ne i među najvlažnijim godinama.

Foto: severe-weather

 

Još nismo završili naše istraživanje o potencijalnim indikacijama za jesen ili zimu širom Sjedinjenih Država ili Evrope. Ali jedno je sigurno: ovako jake i retke vremenske anomalije mogu ukazivati na veliku nestabilnost globalnog vremenskog sistema, zaključuje Severe Weather Europe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO KAKVA NAS ZIMA OČEKUJE: Stigla prva velika prognoza stručnjaka (MAPA)