JOŠ LOŠIH VESTI ZA ZAGLAVLJENE ASTRONAUTE: Ponovo odložen povratak, evo razloga zašto

Jovana Švedić

30. 08. 2024. u 21:55

DVOJE američkih astronauta zaglavljenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) već skoro tri meseca, a koji su tamo stigli svemirskim brodom "Starlajner" kompanije "Boing", sada su dobili još loših vesti koje dodatno odlažu njihov povratak.

ЈОШ ЛОШИХ ВЕСТИ ЗА ЗАГЛАВЉЕНЕ АСТРОНАУТЕ: Поново одложен повратак, ево разлога зашто

Foto: AP Photo/NASA

Raketa Falkon 9 bez posade kompanije SpejsX nije uspela da uspešno sleti nakon što je lansirala satelite u svemir i potom se zapalila i eksplodirala što donosi nove nevolje dvojici astronauta NASA, preneo je britanski list Miror.

Njihova jedina nada je da se na Zemlju vrate kapsulom Dragon kompanije Spejs Eks koja će poleteti koristeći rakete Falkon 9, a trebalo bi da ih vrati kući do februara 2025. Oni ne mogu da se vrate u kapsuli "Starlajnera" koja je opterećena problemima od lansiranja 5. juna.

Posle najnovije nezgode, datum njihovog povratka mogao bi, međutim, biti dodatno odložen.

Federalna administracija za avijaciju sada mora da pokrene istragu o tome šta je pošlo po zlu sa raketom Falkon 9, što bi moglo da utiče na raspored spasilačke misije Spejs Eks-a, i značajno odloži lansiranje kapsule Dragon.

Na sajtu administracije navodi se da istraga može potrajati nekoliko nedelja, ali ako bude složenija onda bi to moglo trajati nekoliko meseci.

Astronauti Buč Vilmor i Sunita Vilijams su stigli na ISS pre skoro tri meseca za, kako je bilo planirano, osmodnevnu misiju.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:
VRATOLOMIJA NA 3200 NETARA: Kazahstanski akrobat Galimzhan Auesbai prkosi gravitaciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VEST KOJU PIKSI NE ŽELI DA ČUJE: Još jedan fudbaler propušta utakmice Lige nacija?