MAKRON I JOŠ BIRA "SVOG" PREMIJERA: Ne stišava se bura na francuskoj političkoj sceni

Francuzi su se početkom ove sedmice vratili u škole i kancelarije posle godišnjih odmora, ali još ne znaju ko će im voditi Vladu.

МАКРОН И ЈОШ БИРА СВОГ ПРЕМИЈЕРА: Не стишава се бура на француској политичкој сцени

Foto: Tanjug/AP photo

Predsednik Makron, ni posle osam nedelja od održanih vanrednih parlamentarnih izbora, još nije saopštio ime mandatara.

Kao glavni kandidat proteklih dana bio je umereni levičar Bernar Kaznev, dok su se juče pojavila dva nova imena, desničar Gzavije Bertran i nezavisna ličnost iz redova civilnog društva Tjeri Bode. Karte su potpuno izmešane, a javnost zbunjena. Emanuel Makron je i juče vršio konsultacije na svim nivoima. Kazneva je, posle jednosatnog razgovora u Jelisejskoj palati, ispratio do izlaza i s njim se srdačno pozdravio. Na razgovore su pozvani i ostali.

Za to vreme, krajnji levičari traže predsednikovu ostavku, jer nije ispoštovao demokratska pravila da onima koji su osvojili najviše glasova poveri sastavljanje Vlade.

- Francuzi su na izborima tražili prekid s makronističkom politikom, a ona se ovako nastavlja – poručio je lider socijalista Olivije For.

Još oštriji su bili Nepotčinjeni koji podsećaju da se narod izjasnio na osnovu predloženih mera, kao što je, na primer smanjenje godišta za odlazak u penziju sa 64 godine.

- Dešava se nešto veoma opasno u našoj zemlji. Makronisti su izgubili i to moraju da shvate. Ne treba Francuze smatrati idiotima – saopštila je poslanica Nepotčinjenih iz Sen Denija Oreli Truve.

Ona je naglasila da, ukoliko Emanuel Makron ne imenuje Lisi Kaste, već nekoga koga on želi, to znači nastavak njegove politike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE BIO SUPRUG RADE ĐURIČIN? O njemu je pričao ceo svet, a nedavno napravio film tajnom naučnom projektu koji je vodio