METEOROLOZI NAJAVLJUJU KATASTROFU ZA EVROPU: Stiže olujni ćelijski oblak koji upija kišu - ovde moguća čak tri metra snega

Novosti online

11. 09. 2024. u 15:58

U ČETVRTAK se u Srbiji očekuje kratkotrajna stabilizacija vremena. Sutra će biti pretežno sunčano i toplo - maksimalna temperatura od 26 do 30 °C. Po svemu sudeći, to će biti poslednji letnji dan, a evropski meteorolozi najavljuju drastičnu promenu vremena i predviđaju moguću "katastrofu".

МЕТЕОРОЛОЗИ НАЈАВЉУЈУ КАТАСТРОФУ ЗА ЕВРОПУ: Стиже олујни ћелијски облак који упија кишу - овде могућа чак три метра снега

Foto: Shutterstock

U toku noći novo naoblačenje, a u zapadnoj polovini Srbije biće uslova i za lokalnu pojavu kiše ili pljuska sa grmljavinom. U košavskom području pojačanje jugoistočnog vetra.

Od petka nas očekuje osetno zahlađenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom u svim krajevima. U Vojvodini i na istoku Srbije počeće da duva umeren i jak zapadni i severozapadni vetar.

Hladno vreme s kišom zadržaće se i za dane vikenda, ali i početkom naredne sedmice, a maksimalne temperature u većini mesta biće od 13 do 16 °C.

Promena vremena stigla je i u ostale delove Evrope. Meteorolozi u Nemačkoj najavljuju pad temperature za 20 stepeni. U nekim delovima zemlje mogle bi pasti rekordne količine kiše.

- Moglo bi doći do velikih poplava u jugoistočnoj Nemačkoj i komšiluku, u Austriji i Češkoj. Ukoliko bi se aktuelne kalkulacije ostvarile, „sve bi bilo pod vodom” u velikim delovima južne Bavarske - upozorio je meteorolog Ronald Porške u izjavi za portal Vetter.net.

Meteorolog Alban Burster takođe je zabrinut zbog proračuna koje su meteorolozi napravili u ponedeljak.

- Nadajmo se da se sadašnja predviđanja neće obistiniti. U suprotnom, više nećemo govoriti o dolini Ar, već o „jugoistočnoj milenijumskom potopu - rekao je on.

Drugi meteorolog predviđa mogućnost katastrofe, prenosi Jutarnji list.

– Nad severnom Italijom se stvara olujni ćelijski oblak, koji će se tokom vikenda kretati ka Balkanu i pridružiti se drugoj ćeliji iznad istočne Evrope. Bukvalno upija vodu i proizvodi ogromne količine kiše. Poplave se mogu očekivati u delovima istočne Austrije, Češke, Slovačke i Poljske, koje na lokalnom nivou mogu prerasti u katastrofu, rekao je meteorolog Aleksandar Kenig.

Meteorolog Jung je rekao da bi na Alpima moglo pasti dva do tri metra snega.

- Očekuje nas izuzetno burna promena vremena kakva se retko viđa. U Alpima bi do vikenda moglo pasti dva do tri metra svežeg snega. Delovi Evrope su u velikoj opasnosti od poplava, upozorio je nemački meteorolog Dominik Jung za Merkur.de.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽIKA IH JE URADIO ZA PARE: Zašto Sonja Savić nije glumila u nastavku filma Mi nismo anđeli?