MISTERIOZNO ZELENO SVETLO IZNAD ZEMLJE: Evo šta je pronašao astronaut stanice ISS

Jovana Švedić

11. 09. 2024. u 19:05

NAKON što je jedan od astronauta, koji su "zarobljeni u svemiru" snimio čudni zvuk koji dolazi iz pokvarene letelice, drugi astronaut koji je takođe na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) zabeležio je čudesni video eksplozije zelenog svetla koja se dogodila na visini od oko 400 kilometara iznad planete Zemlje.

МИСТЕРИОЗНО ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ИЗНАД ЗЕМЉЕ: Ево шта је пронашао астронаут станице ИСС

Foto. Printskrin

Metju Dominik, jedan od "zaglavljenih" astronauta, objavio je video na društvenoj mreži Iks i zamolio javnost da zajedno odgonetnu šta je zapravo ovaj misteriozan bljesak. 

- Juče sam pokazao nekoliko prijatelja da vidim šta misle. Oni cene da je to meteor koji je eksplodirao u atmosferi, prilično je sjajan i zove se Bolid. - napisao je Dominik.

Bolid je izuzetno sjajan meteor koji je dovoljno spektakularan da se vidi na velikom područiju i uglavnom eksplodira u atmosferi kao jedna užarena lopta, navodi Centar za proučavanje objekata blizu Zemlje. 

Bolidi su vrsta meteora koji postižu sjaj veći od magnitude -4 što je otprilike jednako svetlo kao Venera na jutarnjem ili večernjem nebu, prema Američkom meteorskom društvu.

Meteor eskplodira u trenutku kada sila nejednakog pritiska na prednjoj i zadnjoj strani premaši njegovu zateznu čvrstoću, što je maksimalna količina naprezanja koju telo može da podnese pre nego što se raspadne. 

Kada se meteor uništi na ovakav način, on postaje ono što je nama sada poznato kao "bolid". 

Hiljade meteora prolazi kroz Zemljanu atmosferu svaki dan, ali nisu svi ovako vidljivi i upečatljivi, kaže AMA. 

Meteori nalik bolidu koji eksplodiraju su retki i poprilično ih je teško zapaziti sve dok ne dođe do same eksplozije u atmosferi. 

Dominik je imao sreće da snimi ovaj kosmički događaj dok je snimak "tajmleps" Zemlje tokom leta iznad Severne Afrike.

Odmah nakon što je svemirska stanica ISS prošla iznad Egipta, eksplozija izuzetno zelene boje a kasnije bela iznad naše planete.

Dominik je u martu započeo misiju na ISS međunarodnoj stanici kao deo NASA misije Spejs Iks Kru 8.

Tokom poslednjih 5 meseci podelio je brojne fotografije i snimke sa njegove tačke gledišta koji su oduševili pratioce širom sveta.  

(Radio Sarajevo)

BONUS VIDEO:

NAJDUŽI STAKLENI TOBOGAN NA SVETU: Pogledajte kako izgleda spuštanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore šahid iz bizarnog razloga

NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore "šahid" iz bizarnog razloga

LOVCI rumunskog vazduhoplovstva F-16 uspešno su presreli ruski dron sa eksplozivom koji je narušio vazdušni prostor NATO-a tokom nedavnog napada Kremlja na Ukrajinu, ali pilotima nije bilo dozvoljeno da obore bespilotnu, robotsku letelicu jer bi to bilo ilegalno prema rumunskom državnom zakonu, navodi se u zvaničnim izjavama i novinskim izveštajima, piše Kijev post.

11. 09. 2024. u 20:59

Komentari (0)

OVE VREDNE SAVETE NEĆETE NAĆI NI NA JEDNOM KURSU