DUBOKA DRŽAVA NE SPAVA: Likvidacija kao polisa osiguranja od Trampa

A.Vojinović

18. 09. 2024. u 12:42

NOVI pokušaj atentata na bivšeg predsednika Donalda Trampa posledica je nivoa zaoštrenosti političke scene u SAD i podele društva. Nastupajući američki izbori imaju istorijski značaj, pa određene strukture u Americi koje obično nazivamo "duboka država", smatraju da je ovaj trenutak presudan za njih. Američki establišment strahuje da će ponovnim dolaskom Trampa na čelo SAD doći do istorijskih promena i da će oni biti žrtve zbog čega u javnosti raspiruju mržnju prema njemu i truju društvo.

ДУБОКА ДРЖАВА НЕ СПАВА: Ликвидација као полиса осигурања од Трампа

Foto: AP

Ovako sagovornici "Novosti" komentarišu drugi pokušaj ubistva bivšeg šefa Bele kuće i republikanskog predsedničkog kandidatata Donalda Trampa, na terenu za golf u Palm Biču na Floridi. U razmaku od samo dva meseca pušku su u lidera republikanaca uperila dvojica muškaraca, Tomas Metju Kruks (20) i Rajan Vesli Rut (58), koji, na sreću, nisu uspeli da ostvare svoj krajnji cilj i eliminištu Trampa iz predsedničke trke. Vođeni mržnjom koju u američkoj javnosti konstantno raspiruju najviši politički zvaničnici nazivajući ga pretnjom za američku demokratiju, pa čak i Hitlerom, doveli su do toga da Tramp postane meta ostrašćenih.

Iako je posle prvog atentata na Trampa 13. jula u američkoj javnosti ublažena retorika protiv bivšeg predsednika, šteta je odavno napravljena i ustaljena u glavama američkih birača u kojima je Tramp predstavljen kao - negativac. Lider republikanaca je trn u oku aktuelnoj američkoj administraciji neprestano zbog najave da će ukoliko pobedi privesti kraju rat u Ukrajini. Obećanjem da će "završiti godine rata" Tramp se direktno suprotstavio stavu Vašingtona koji nastavlja da naoružava Ukrajinu i govori o nastavku sukoba do "potpune pobede", a potencijalno i vojno-industrijskom kompleksu koji profitira od prodaje oružja.

I ove nedelje se svetska javnost s pravom zapitala kako je moguće da su SAD kao jedan ozbiljan sistem mogle da dozvole da se u blizini predsedničkog kandidata nađe njegov potencijalni ubica. Slučaj je dodatno obavijen velom misterije kada je do medija došla informacija da se Rut sa puškom u žbunju Trampovog golf kluba krio čak 12 sati?! Tramp, prema rečima direktora Tajne službe Ronalda Roua, nije ni trebalo da ide u klub tog dana, pa su, kako je naglasio, agenti morali da sastave bezbednosni plan u poslednjem trenutku. Ostaje nejasno kako je Rut znao da će Tramp baš tog dana biti na terenu.

- Posle dugo vremena u SAD imamo dva pokušaja atenatata na bivšeg predsednika što govori o snazi podela u američkom društvu - kaže za "Novosti" istoričar Srđan Graovac. - Nastupajući izbori imaju poseban značaj, jer postoji opasnost da će se ukoliko Tramp pobedi desiti istorijske promene u američkom establišmentu, što neko očigledno pokušava da spreči. Zato se i generiše tolika mržnja prema Trampu u javnosti. Ne smatram da su ova dva incidenta dela nekih ludaka, već izmanipulisanih ljudi koji su posledica zatrovane političke atmosfere. Mi nikada ne saznamo ko je inspirator ovakvih incidenata, već samo egzekutor, a mnogo su važniji oni koji najčešće ostaju iza senke, koji vuku konce i kreiraju atmosferu u kojoj ubistvo nekome postaje logično sredstvo političkog obračuna.

Kolumnistkinja "Nedeljnika" Ljiljana Smajlović za "Novosti" ocenjuje da u američkim centrima moći raste bojazan da bi Tramp u novembru lako mogao da se vrati u Belu kuću i da se sprema nova "polisa osiguranja" protiv njega:

- Aludiram na sintagmu iz privatne prepiske agenata FBI koji su i pre Trampove pobede 2016. skupljali navodne "dokaze" o tome da je Donald Tramp neka vrsta "mandžurijskog kandidata" kog strana sila, u ovom slučaju Rusija, podmeće Amerikancima za predsednika sa ciljem da nastavi da ga kontroliše u Beloj kući. Posle se ispostavilo da za to nije bilo nijednog dokaza, "polisa osiguranja" je bila satanizacija Trampa kao prikrivenog ruskog agenta. Rekla bih da se sada ponovo protiv Trampa poteže stara, proverena "ruska karta". Trampovi protivnici sa vrha političke i bezbednosno-obaveštajne vlasti sugerišu da Tramp ne bi pomagao Ukrajini u ratu protiv Rusije, čime ga ponovo etiketiraju kao ruskog čoveka i "mandžurijskog kandidata" koji radi u korist najvećeg američkog neprijatelja, Vladimira Putina. A nema niti jednog dokaza da Tramp nešto duguje Putinu ili da ga ovaj ucenjuje ili kontroliše, kao što nije bilo ni 2016. godine.

I sam Tramp je za novi napad na njega direktno okrivio zapaljivu retoriku predsednika Džoa Bajdena i potpredsednice Kamale Haris.

- Tramp sada dokazuje da njegov zapaljivi politički govor nije opasan jer, eto, niko ne pokušava da ubije Kamalu Haris i Bajdena, dok je opasna isključivo retorika njegovih rivala. Ali, nije nelogična njegova tvrdnja da su oni koji pokušavaju da ga ubiju poverovali kampanji demokrata da je on Hitler koji ugrožava budućnost Amerike i opstanak demokratije u njoj. Atentator je na "Iksu" doslovce ponovio tezu iz kampanje po kojoj "Tramp mora biti zaustavljen" jer ugrožava celu naciju - zaključuje naša sagovornica.

Mask: Niko ne puca u Kamalu

AMERIČKI milijarder i vlasnik "Tesle" i "Spejs Iksa" Ilon Mask objavio je na svojoj društvenoj mreži "Iks" posle pokušaja atenatata na Trampa, kojeg podržava, poruku koja je izazvala veliku buru: "Niko ne pokušava da ubije predsednika SAD Džoa Bajdena ili potpredsednicu Kamalu Haris. Zašto žele da ubiju Trampa?". Mask je objavu brzo obrisao i rekao da se radi o šali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽIVOT IM SE MENJA ZBOG STROGIH PRAVILA KRUNE: Princ DŽordž i princeza Šarlot uskoro nigde više neće smeti da putuju zajedno