NAJNOVIJI RAZVOJ SITUACIJE U LIBIJI: Al Manfi o saoštenju Saveta bezbednosti povodom teške ekonomske krize u ovoj zemlji

Jovana Švedić

12. 10. 2024. u 20:10

PREDSEDNIK saveta Predsednika Mohamed Al Manfi pozdravio je saopštenje Saveta bezbednosti koje je u sredu uveče izdao u vezi sa najnovijim razvojem situacije u Libiji.

НАЈНОВИЈИ РАЗВОЈ СИТУАЦИЈЕ У ЛИБИЈИ: Ал Манфи о саоштењу Савета безбедности поводом тешке економске кризе у овој земљи

Tanjug

Al-Manfi je u objavi na mreži Iks rekao da izjava oličava sveobuhvatnu viziju Predsedničkog saveta za političko rešenje zasnovano na libijskom vlasništvu, konsenzusu i postizanju prava u vezi sa političkim sporazumom i putokaz.

Članovi Saveta bezbednosti izdali su u sredu saopštenje u kojem pozdravljaju sporazum postignut između libijskih strana u vezi sa Centralnom bankom Libije i njegovo odobrenje od strane Predstavničkog doma i Visokog državnog saveta, pozivajući sve libijske strane da sprovedu sporazum, potpuno i brzo, uključujući i imenovanje odbora direktora.

Oni su takođe podržali nastavak proizvodnje nafte, ističući potrebu da se libijski naftni resursi depolitizuju i obezbede njihovo korišćenje za prosperitet i blagostanje libijskog naroda.

Članovi Saveta bezbednosti pozvali su na puno poštovanje Libijskog političkog sporazuma i mape puta Libijskog foruma za politički dijalog, kao i da relevantne institucije preduzmu neophodne korake ka završetku finansijskih aranžmana i pripremi jedinstvenog budžeta kako bi se obezbedila stabilnost Libijskog političkog dijaloga, kao i finansijski sistem i interese svih Libijaca.

Članovi Saveta bezbednosti izrazili su zabrinutost zbog uticaja krize na libijske građane i na finansijsku i ekonomsku situaciju Libije, ističući potrebu ujedinjenja državnih institucija.

Oni su takođe u svom saopštenju pozvali sve libijske strane da učestvuju i konstruktivno sarađuju u rešavanju otvorenih pitanja kroz sveobuhvatan i svrsishodan dijalog, koji utire put ujedinjenju svih institucija, i da se dalje posvete sveobuhvatnom političkom procesu koji će voditi i čiji su vlasnici Libijci koji vode ka održavanju slobodnih, fer, transparentnih i inkluzivnih predsedničkih i parlamentarnih izbora širom Libije što je pre moguće.

(Lisa)

BONUS VIDEO:

MEDVED NA AUTOPUTU: Pogledajte kako desetine vozača prati životinju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako izabrati kvalitetan probiotik?