OTPUŠTENO 500 MODERATORA ZBOG VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Evo šta je odlučio vlasnik najpoznatije internet platforme

Jovana Švedić

12. 10. 2024. u 22:16

KINESKA društvena mreža TikTok saopštila je da je otpustila skoro 500 zaposlenih u Maleziji koji su imali zadatak da uklanjaju neprikladan sadržaj i da će ih zameniti "jeftinijim alatima" za veštačku inteligenciju, ali analitičari postavljaju pitanje da li mašine mogu da rade bolji posao.

ОТПУШТЕНО 500 МОДЕРАТОРА ЗБОГ ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ: Ево шта је одлучио власник најпознатије интернет платформе

Foto: Tanjug/AP

Otpuštanje vlasnika TikTok-a ByteDance došlo je nakon što je malezijska vlada izvršila pritisak na nju i druge platforme društvenih medija da poboljšaju sisteme i zaštitne mere za moderiranje sadržaja kao odgovor na porast onlajn zloupotrebe, dezinformacija i drugog štetnog sadržaja.

Prošle godine, Malezija je izdvojila ByteDance da se ne pridržava zakona zemlje.

Nacija jugoistočne Azije sada je sastavila stroge propise koji stupaju na snagu 1. januara 2025. Među njima je i mandat da kompanije za društvene mreže moraju da dobiju godišnje dozvole za rad.

Otpuštanja, najavljena putem internih imejlova u sredu, prvenstveno su bila usmerena na zaposlene u TikTok-ovim regionalnim operacijama za poverenje i bezbednost koji su bili odgovorni za moderiranje sadržaja, analizu kvaliteta i upravljanje timom.

„Već neko vreme obučavaju sisteme AI da preuzmu zadatke moderiranja sadržaja. Označavali smo video snimke koji su kršili smernice o sadržaju, a AI bi naučila iz toga. Sada su odlučili da AI može bolje da se nosi sa tim – i u pogledu troškova i u pogledu efikasnosti.- rekao je zaposleni u ByteDance, koji nije bio ovlašćen da govori javno, za Benar Njuz.

U izjavi za Benar Njuz u petak, portparol TikToka rekao je da su promene deo napora da se poboljša efikasnost.

- Unosimo ove promene kao deo naših stalnih napora da dodatno ojačamo naš globalni operativni model za moderiranje sadržaja - rekao je neimenovani portparol.

- Očekujemo da ćemo uložiti 2 milijarde američkih dolara globalno u poverenje i sigurnost samo u 2024. godini i nastavljamo da poboljšavamo efikasnost naših napora, sa 80% sadržaja koji krši zakone koji je sada uklonjen automatizovanim tehnologijama. - dodao je.

Posao moderatora sadržaja je da pregledaju objave koje generišu korisnici, uključujući tekstove, fotografije i video zapise, kako bi utvrdili da li ih treba ukloniti, ograničiti ili ostaviti nepromenjene, na osnovu politika platforme.

U maju je TikTok rekao da ima više od 40.000 ljudi na poziciji moderatora sadržaja širom sveta, a pojedini malezijski radnici rekli su da moderiraju sadržaj ne samo za jugoistočnu Aziju, već i za druge regione.

Ranije ove godine, TikTok je objavio da je Malezija na vrhu liste nacija 2023. zahtevajući da ukloni sadržaj koji se smatra uvredljivim.

U izveštaju se navodi da je primila 2.002 vladina zahteva za uklanjanje preko 6.000 objava, dodajući da je stopa uklanjanja bila oko 90%.

Jedan od otpuštenih radnika rekao je da su otpuštanja bila iznenadna i šokantna.

- Kasno u sredu, primili smo e-poštu u kojoj se kaže da su naše uloge uticale na to. Rekli su da će minimizirati osoblje, a većina zadataka će sada biti predata spoljnim partnerima-  rekao je zaposleni koji je tražio da ne bude identifikovan, navodeći strah od odmazde i dodao da se "ne radi o učinku" i da su "čak i tim lideri pogođeni masovnim otkazima".

Takođe prenose da će radnici koji su izgubili posao usled ovih izmena dobiti određenu nadoknadu na osnovu godina radnog staža međutim ti uslovi još nisu objavljeni. 

(Radio Fri Azija)

BONUS VIDEO:

ZOO VRT U HONG KONGU PROSLAVIO ROĐENjE PANDE: Pogledajte mladunče sa njihovom majkom Jing Jing

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CELA DVORANA SE POKLONILA BODIROGI: Evo kakva je bila njegova rekacija (VIDEO)