TREZVENJACI DIKTIRAJU TEMPO: Proizvodnja i prodaja vina u Evropi na najnižim granama u poslednjih šest decenija

DANAŠNjE generacije piju manje od svojih roditelja.

ТРЕЗВЕЊАЦИ ДИКТИРАЈУ ТЕМПО: Производња и продаја вина у Европи на најнижим гранама у последњих шест деценија

Foto: Goran Čvorović

Ako je suditi po najnovijim istraživanjima, čine to ređe, ali kvalitetnije. Vino je jedan od merodavnih kriterijuma u tom domenu. Božanstveni nektar konzumira se u smanjenim količinama, čak i u zemlji ovog pića, Francuskoj.

Prema podacima Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV) sa stogodišnjom tradicijom istraživanja, konzumiranje vina u prošloj godini u svetu je opalo za 3,3 odsto. Iznosilo je 214,2 miliona hektolirtara, što je istorijski minimum još od daleke 1961. godine, kada se popilo 213,6. I to će, po svoj prilici, brzo biti dostignuto.

U Evropi, koja predstavlja blizu polovine svetske prodaje vina (48 odsto), potrošnja je smanjena za 2,8. A u Francuskoj, u kojoj je ovo piće jedan od nacionalnih simbola, istočeno je čak 3,6 odsto manje.

Davno je prošao period dalekih pedesetih, kada su čak i osnovci u pojedinim ruralnim krajevima u Francuskoj sa sobom na veliki odmor u termosu nosili dva decilitara vina, da se zagreju u hladnim zimskim danima. Ispijanje alkoholnih pića, kao i pušenje, postaje sve lošije viđeno u modernom svetu.

Foto: Goran Čvorović

Vinarija u Parizu

Manjem konzumiranju doprinose i sve stroži zakoni u saobraćaju, povećana svest o čuvanju zdravlja, veći prosečni stepen obrazovanja, ali i cene. U SAD, gde se takođe manje pije, zbog smanjene ponude usled slabijih berbi, ali i inflacije, cene su porasle u proseku za trideset odsto u odnosu na pre pet godina. To je jedan od bitnih razloga što je potrošnja opala za čak 5,8 odsto, na 33,3 miliona hektolitara.

Degustiranje vina u svetu je u stalnom padu od 2018. godine. Od tada, smanjeno je za celih 12 odsto, a uspon nije usledio čak ni posle pandemije kovida. Ističe se da se danas pije uglavnom na zabavama, i to umerenije, a ne svakodnevno i redovno uz obroke. Za trpezom vino sve češće zameni boca vode, među populacijom koja želi da što duže ostavi utisak lepog i zdravog tela u društvu.

ČUPAJU ČOKOTE 

Mnogi francuski vinogradari čupaju čokote i menjaju zanimanje. Proizvodnja u ovoj zemlji opala je čak za 23 odsto, što je najniže još od 1957. godine. Francuzi su sada, sa 36 miliona hektolitara na drugom mestu, dok su Italijani prvi sa 44. Španija proizvodi 31, a SAD 21, što je pad od 17 odsto. Na južnoj hemisferi proizvedeno je najmanje vina u poslednje dve decenije.

Današnje generacije su i probirljivije. Socijalno raslojavanje je sve veće, pa dok jedni kubure s novcem za preživljavanje, drugi ga sve više imaju na pretek, i u mogućnosti su da pažnju obrate na posebne i skupe berbe koje ispijaju umereno, o specijalnim prilikama, često vadeći boce iz sopstvenih brižljivo sortiranih podruma.

Među retkima koji su lani uspeli da povećaju konzumiranje vina, i to blago, nalaze se Španci i Portugalci. Imajući u vidu da potrošnja generalno opada, manje se i proizvodi. Prošle godine tako je u burad u svetu smešteno 225,8 miliona hetkolitara, blizu 5 odsto manje nego godinu pre. To takođe ruši rekorde stare šest decenija.

Foto Shutterstock

U svetu je prošle godine izvezeno blizu 100 miliona hektolitara vina, što je za pet odsto manje od proseka u poslednjih pet godina. Ali, to se delimično nadoknađuje poskupljenjima. Ukupna vrednost izvoza iznosila je 36 milijardi evra, s prosečnom cenom od 3,6 evra po litru vina.

Ukoliko predsednik SAD Donald Tramp bude istrajao u svom komercijalnom ratu s obećanjima da bi i do dvesta odsto mogao da oporezuje evropsko vino, navedena statistika će dodatno doživeti tektonske promene.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

INTERVJU MILAN RAKITA, GENERALNI DIREKTOR DANUBIUSA: Od zlatnih zrna stvaramo zdravu osnovu svake trpeze