SOČNA I HRSKAVA LESKOVAČKA AČAK PITA: Starinsko jelo po receptu iz prošlog veka - topi se u ustima, a priprema se od jedne kore (VIDEO)

Novosti online

20. 10. 2023. u 07:00

DONOSIMO vam recept za najukusniju i najsočniju ačak pitu kojoj je teško odoleti.

СОЧНА И ХРСКАВА ЛЕСКОВАЧКА АЧАК ПИТА: Старинско јело по рецепту из прошлог века - топи се у устима, а припрема се од једне коре (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Jutjub/ Kuhinja Valentina Mašković

Ako želite da usavršite pravljenje domaće pite, meke kao puter kifle, isprobajte trik starih pekara koji će vam olakšati spremanje ovog ukusnog jela. Donosimo vam još jedan zanimljiv recept za ačak pitu iz prošlog veka, moglo bi se reći da je ovo jelo lična karta grada Leskovca. Nekada je bila privilegija bogatih ljudi zbog svog neodoljivog ukusa.

 

Sastojci:

500 g brašna

1 kašičica soli
300 ml vode

Nadev:

6 jaja

400-500 g kiselog mleka
200 g sira
50 ml ulja
200 g spanaća
250 g domaće masti za premaz

Foto: Printskrin Jutjub/ Kuhinja Valentina Mašković

Priprema:

U dublju posudu sipati brašno, so i vodu, pa zamesiti testo. Nakon toga, testo izraditi na radnoj površini, pa formirati veknu, a zatim je podeliti na šest jednakih delova od kojih ćete formirati loptice. Pokriti loptice krpom i ostaviti da odmore oko 10 minuta.

Foto: Printskrin Jutjub/ Kuhinja Valentina Mašković

Uzeti jednu lopticu, posuti je sa malo brašna i oklagijom razvući koru, a zatim je pobrašnjaviti i presaviti. Postupak ponoviti i sa ostalim lopticama. Prvu koru premazati sa mašću, a zatim poklopiti drugom korom, pa opet premazati i tako do poslednje kore. Zatim, oklagijom razvući preklopljene kore da bi se formirala jedna, a potom opet premazati mašću.

Foto: Printskrin Jutjub/ Kuhinja Valentina Mašković

Koru preseći na osam krakova, pa ih unakrsno preklapati ka unutra. Ostaviti da odtsoji, pa pripremiti fil. Koru razvući oklagijom, da bude nešto većeg prečnika od tepsije, a zatim koru prebaciti u podmazanu tepsiju. Sipati fil preko kore, a zatim krajevima kore zatvoriti fil.

Pitu peći oko pola sata, a zatim izrezati i služiti.

(Stil)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)