BAKLAVA SA ORASIMA I BADEMIMA: Recept za tradicionalnu poslasticu koju svi obožavaju
Sočna, slatka, neodoljiva baklava sa orasima i bademima.
Sastojci:
Za fil:
- 500 g kora za pitu
- 200 g seckanih oraha
- 200 g seckanih badema
- 250 g putera
- 1/2 kesice cimeta
Za sirup:
- 500 g šećera
- 300 ml vode
- 50 g meda
- Kora od 1 limuna
- ½ kesice cimeta
Priprema:
Istopite puter na tihoj vatri. Premažite njime dno pleha i poređajte jednu na drugu 10 kora, a svaku namažite istopljenim puterom. Izmešajte iseckane orahe, bademe, cimet i karanfilić. Rasporedite preko kora. Odozgo poređajte ostalih 10 kora jednu na drugu i opet svaku namažite istopljenim puterom, a i poslednju koru odozgo premažite. Isecite baklavu na kocke željene veličine. Pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko dva sata, odnosno dok sve kore ne postanu zlatnosmeđe boje. Sirup: Prokuvajte šećer, vodu i cimet. Posle dva minuta dodajte med i kad se istopi sklonite sirup sa šporeta. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom.
(trpeza)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
"SRAM TE BILO, OAFE ŠICE" Mask žestoko odgovorio Šolcu zbog onoga što je rekao u Davosu
AMERIČKI milijarder Ilon Mask poručio je nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da treba da ga bude sramota nazvavši ga "Oafom Šicom".
22. 01. 2025. u 08:22
"NEMA VIŠE MIRA" Nemački general dao alarmantnu izjavu o ratu sa Rusijom
VIŠE nema mira između Rusije i Nemačke, rekao je general Bundesvera Andre Bodeman u intervjuu za BR24, prenosi RIA Novosti.
20. 01. 2025. u 12:50
KO ĆE ZAMENITI ŽIKU JAKŠIĆA? "Ja najbolje znam šta želim od toga"
"SIGURAN sam da niko ne može da zadovolji moje zahteve i viziju kako ja to zamišljam."
21. 01. 2025. u 19:19
Komentari (0)