TULUMBE - PO BAKINOM RECEPTU: Savršeno slatke i ukusne

Novosti online

19. 07. 2024. u 14:54

Ukoliko ne znate koju poslasticu da spremite za predstojeći vikend, evo jednog tradicionalnog recepta.

ТУЛУМБЕ - ПО БАКИНОМ РЕЦЕПТУ: Савршено слатке и укусне

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Testo

  • 250 ml vode
  • 250 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • 50 g šećera
  • 18 kašika brašna ili 300 g
  • 1/2 praška za pecivo
  • 4 jaja

Sirup

  • 2 čaše od 250 ml vode
  • 4 čaše šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kriška limuna
  • ulje za prženje tulumbi, najmanje 700 ml

Priprema:

Sirup:

Sve sastojke za sirup staviti u posudu i kuvati. Odokativni promer vode i šećera je da vode uvek treba biti 2 prsta više od šećera. Sve skupa neka kuva na laganoj vatri 20-30 minuta nakon što uvri. Sirup ne sme biti redak, niti pregust, već fino sirupast. Ohladiti, sirup se može skuvati dan ranije.

Testo:

Vodu, mleko, ulje i šećer uvriti Brašno i prašak za pecivo izmešati.

Posudu skloniti sa vatre, pa sasuti brašno sve odjednom, ne malo po malo. Energično mešati drvenom kašikom dok se testo ne ujednači pa vratiti na vatru i stalno mešajući kuvati na tihoj vatri par minuta dok se testo ne počne odvajati od posude.

Ohladiti. Dok se testo hladi, koji put ga promešati da se po vrhu ne uhvati korica.                       

U hladno dodavati 1 po 1 jaje. Svako jaje dobro umešati i kad se potpuno upije u testo, dodati sledeće. Testo će na kraju biti glatko, mekano i svilenkasto.

Izrada:

Tulumbe se prže u dubokom ulju tako da plivaju u njemu.

Ulje za prženje tulumbi ne sme biti prevruće. Tulumbe se stavljaju u hladno ili mlako ulje pa se vatra pojača na srednje jaku. Ako je ulje prevruće, tulumbe će se naduvati i ostati u sredini šuplje. Jednako su ukusne, samo sa rupom kroz sredinu. Osim toga prve istisnute u ulje bi bile pečenije od onih zadnjih.

Nakon što se jedna tura tulumbi ispržila, ulje malo prohladiti pa stavljati sledeću turu.

Ne prepuniti posudu tulumbama jer će one tokom prženja narasti pa im ostaviti dovoljno slobodnog prostora za okretanje. Tulumbe će se same okretati, a po potrebi nekima pomoći.

Ako se testo sa šprice skida prstima, obavezno prste nauljiti. Ako se reže kuhinjskim makazama, nauljiti oštrice. Tako se testo neće lepiti i otkinuti kraj tulumbe će biti gladak.

Metalni špric za tulumbe napuniti testom. Testo istiskivati direktno u ulje, hladno ili mlako pa pojačati vatru na srednju. Dužina tulumbi je od 5 do 10 cm, kako ko voli.

Kad porumene sa svih strana, i rebra i žlebovi između rebara (ovo je jako bitno jer dok ne dobiju boju između rebara nisu pržene), šupljikavom žicom vaditi tulumbe, malo držati nad uljem da se ocede i stavljati direktno u hladni sirup. Neka se namaču dok se nova tura tulumbi ne isprži. Onda ih slagati jednu do druge u plitku posudu/tepsiju.

Za drugu i svaku sledeću turu tulumbi ulje prohladiti i ponoviti celi postupak prženja.

Kad su sve tulumbe ispržene, zaliti ih preostalim sirupom (u kojem su se natopile).

Pokriti i ohladiti na sobnoj temperaturi pa staviti u frižider.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Komentari (0)

TAKER KARLSON UPOZORAVA NA MOGUĆI RAT RUSIJE I SAD: Putin neće imati drugog izbora