RECEPT ZA DOMAĆI DŽEM OD SMOKAVA: Namaz lepši od bilo kojeg krema
Smokve su izvrstan izvor vlakana i vitamina, a bonus je i što su neverovatno ukusne.
Sastojci:
- 2,5 kg smokava, isečenih na četvrtine (bez klipova)
- sok od 1 limuna
- 230 ml vode
- 300 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 kašike ekstrakta ruma
- 85 g mlevenih oraha
- ¼ kašičice cimeta
- ¼ kašičice đumbira u prahu
Priprema:
Za džem od smokava prebacite ih u veliku činiju. Dodajte limunov sok i promešajte da se ravnomerno rasporedi. Pokrijte i ostavite da se marinira na sobnoj temperaturi 45-60 minuta. U veliku šerpu stavite šećer, vanilin šećer i vodu da proključa. Često mešajte drvenom kašikom. Dodajte smokve i smanjite temperaturu. Ponovo promešajte. Kuvajte na laganoj vatri 45-50 minuta. Mešajte često i temeljno svaka 3-4 minuta. Uklonite svu penu koja se formira na vrhu.
Štapnim blenderom pažljivo umutite džem do željene konzistencije. Dodajte rum, orahe, đumbir i cimet, i dobro promešajte. Kuvajte još oko 5 minuta. Proverite da li je gotovo tako što ćete špatulom napraviti liniju na dnu lonca. Džem je gotov kada se odvoji, a zatim ponovo lako poveže. Zagrejte rernu na 200 S. Otprilike 20 minuta pre nego što je džem gotov, operite i osušite tegle u kojima ćete da ga čuvate. Stavite ih na pleh i zagrejte u rerni 15 minuta.
Pažljivo prebacite džem u vruće tegle. Napunite ih do vrha. Pomoću kašičice gurnite džem da biste izbacili mehuriće vazduha i dodajte još džema ako možete. Čvrsto zatvorite poklopce i okrenite tegle naopako da bi se stvorio vakuum. Kada se ohlade, okrenite ih i prebacite na hladno i tamno mesto (ili frižider).
(stvar ukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
(UZNEMIRUJUĆE) BRUTALNO UBIJEN POZNATI PEVAČ: Isplivao jezivi snimak likvidacije (VIDEO)
ŠVEDSKI reper Gaboro, čije je pravo ime bilo Ninos Houri, ubijen je na parkingu u četvrtak uveče, javljaju lokalni mediji.
21. 12. 2024. u 08:06
PRVI SNIMCI UKRAJINSKOG NAPADA NA RILSK: Najmanje šest mrtvih i desetine povređenih, gore automobili (VIDEO)
ŠEST osoba, među kojima i jedno dete, ubijeno je u Rilsku, u oblasti Kursk, kao rezultat raketnog udara ukrajinskih oružanih snaga, saopštio je vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksandar Hinštajn.
20. 12. 2024. u 17:07
ANĐELKA BESNA: "Molim, zašto da ne odem iz tvoje emisije? Ne poštuješ me"
GLUMICA je shvatila da tuđe nepoštovanje i nevaspitanje nema veze sa njom.
22. 12. 2024. u 10:41
Komentari (0)