RECEPT ZA DOMAĆI DŽEM OD SMOKAVA: Namaz lepši od bilo kojeg krema
Smokve su izvrstan izvor vlakana i vitamina, a bonus je i što su neverovatno ukusne.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 2,5 kg smokava, isečenih na četvrtine (bez klipova)
- sok od 1 limuna
- 230 ml vode
- 300 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 kašike ekstrakta ruma
- 85 g mlevenih oraha
- ¼ kašičice cimeta
- ¼ kašičice đumbira u prahu
Priprema:
Za džem od smokava prebacite ih u veliku činiju. Dodajte limunov sok i promešajte da se ravnomerno rasporedi. Pokrijte i ostavite da se marinira na sobnoj temperaturi 45-60 minuta. U veliku šerpu stavite šećer, vanilin šećer i vodu da proključa. Često mešajte drvenom kašikom. Dodajte smokve i smanjite temperaturu. Ponovo promešajte. Kuvajte na laganoj vatri 45-50 minuta. Mešajte često i temeljno svaka 3-4 minuta. Uklonite svu penu koja se formira na vrhu.
Štapnim blenderom pažljivo umutite džem do željene konzistencije. Dodajte rum, orahe, đumbir i cimet, i dobro promešajte. Kuvajte još oko 5 minuta. Proverite da li je gotovo tako što ćete špatulom napraviti liniju na dnu lonca. Džem je gotov kada se odvoji, a zatim ponovo lako poveže. Zagrejte rernu na 200 S. Otprilike 20 minuta pre nego što je džem gotov, operite i osušite tegle u kojima ćete da ga čuvate. Stavite ih na pleh i zagrejte u rerni 15 minuta.
Pažljivo prebacite džem u vruće tegle. Napunite ih do vrha. Pomoću kašičice gurnite džem da biste izbacili mehuriće vazduha i dodajte još džema ako možete. Čvrsto zatvorite poklopce i okrenite tegle naopako da bi se stvorio vakuum. Kada se ohlade, okrenite ih i prebacite na hladno i tamno mesto (ili frižider).
(stvar ukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

ŠOJGU UPOZORAVA: Taj potez bi mogao dovesti do trećeg svetskog rata
SEKRETAR Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu upozorio je da bi uvođenje mirovnjaka na istorijske teritorije Rusije moglo dovesti do trećeg svetskog rata.
24. 04. 2025. u 19:46

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

USTAŠLUK NA DELU I Hrvatski kardinal veliča Tompsona - totalno ludilo u Hrvatskoj
KOLIKO je Hrvatska ogrizla u mržnji prema Srbima govori činjenica da je čak i tamošnji kardinal govorio o koncertu Topsona poznatog po pesmama koje veličaju klanje Srba.
24. 04. 2025. u 17:01
Komentari (0)