ALVA SA GRIZOM: Orijentalni slatkiš, a najbolje ide uz šoljicu kafe
Alva ili halva je poslastica koja potiče sa Bliskog istoka, ime alva dolazi od arapske reči halva, koja u prevodu znači slatkiš.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 1 šolja maslinovog ulja
- 2 šolje krupnog griza
- 3 šolje šećera
- 4 šolje vode
- 1/2 šolje krupno seckanih badema
- 1/2 šolje susama
- 1 limun
- malo karanfilića
- cimet
Priprema:
U vodu stavite šećer, koru od limuna, štapić cimeta i karanfilić, pa kuvajte oko pet minuta od trenutka kad provri. Izvadite aromatične dodatke. U jednu duboku šerpu stavite ulje da se zagreje i sipajte griz. Neprestano mešajući, na srednje jakoj vatri pržite griz. Dodajte bademe i susam, pa i njih pržite dok ne porumene. Skinite šerpu sa vatre i u griz pažljivo sipajte vreo sirup. Ponovo vratite šerpu na vatru, smanjite temperaturu, pa i dalje stalno mešajući kuvajte griz dok ne upije sav sirup (i ne nabubri). Izlijte alvu u jednu veću činiju ili u više manjih činija i pospite cimetom.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

BAKLAVA BEZ KORA SE PRAVI BRZO I LAKO: Ukus će vas potpuno raspametiti
01. 03. 2024. u 07:00

TART SA SMOKVAMA: Jednostavan desert koji će vas oduševiti ukusom
04. 09. 2024. u 15:50

MONSTRUOZNO! Ovaj hoće da vlada Srbijom! Žene mu krive kad ih neko siluje ili prebije!
VUK Nektarijević, student blokader sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je tobož biciklom išao u Strazbur, ima u najmanju ruku problematične stavove.
20. 04. 2025. u 14:35

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

OTVOREN HRISTOV GROB Evo šta su našli: "Kolena su mi klecala, nisam to očekivao - vekovima je bio zatvoren" (VIDEO)
"APSOLUTNO sam zadivljen. "
19. 04. 2025. u 08:39
Komentari (0)