FLAMBIRANE PALAČINKE: Poslastica kojoj nisu odolele generacije
Flambirane palačinke zahtevaju malo pripreme i strpljenja, ali su zaista sočne zbog sosa.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za testo:
- 270 g brašna
- 2 jajeta
- 100 ml vode
- 100 ml jogurta
- 150 ml mleka
- 1 limunova kora, rendana
- 1 kesica vanilin šećera
- 1/2 kašičice soli
Za sos:
- sok od 4 pomorandže
- 60 g putera
- 8 kašika šećera
- 4 kašike likera od pomorandže
- 2 kašike konjaka
- sok od 1/2 limuna
Priprema:
Kako biste napravili flambirane palačinke prvo pomešajte sve sastojke za testo i ostaviti da odstoji 20 minuta. Pržite palačinke na malo putera sa obe strane dok ne porumene, palačinke moraju biti tanke.
U drugu, veću šerpu stavite šećer i istopite ga na laganoj vatri. Ne sme da zagori, gotov je kada požuti. Zatim dodajte puter, a kada se istopi, dodajte sok od pomorandže i limuna i polovinu likera i pustite da sve provri.
Potopite palačinke u pripremljeni sos i dvaput preklopite tako da dobijete trougao. Na jedan kraj tiganja stavite pripremljenu palačinku i ponovite postupak sa ostalim palačinkama.
Kada je sve spremno, rasporedite palačinke po celom tiganju. Ako nema mesta, nije problem, možete jednu preko druge. Prelijte drugom polovinom likera i sa malo konjaka i flambirajte. Ostavite na vatri oko minut, dok alkohol ne ispari, pa servirajte toplo i uživajte!
(stvar ukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

MONSTRUOZNO! Ovaj hoće da vlada Srbijom! Žene mu krive kad ih neko siluje ili prebije!
VUK Nektarijević, student blokader sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je tobož biciklom išao u Strazbur, ima u najmanju ruku problematične stavove.
20. 04. 2025. u 14:35

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

OTVOREN HRISTOV GROB Evo šta su našli: "Kolena su mi klecala, nisam to očekivao - vekovima je bio zatvoren" (VIDEO)
"APSOLUTNO sam zadivljen. "
19. 04. 2025. u 08:39
Komentari (0)