RECEPT ZA ŠERBET: Napitak koji će vas ugrejati, a možda i smiriti kašalj
Jesenji dani već traže napitke koji će nas ugrejati i ulepšati novo godišnje doba. Mnogo je recepata za đakonije u ovom periodu koje su nam ostavile naše bake, a jedan od njih je i šerbet.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- manja šerpa
- 150 g šećera
- 250 ml mleka
Priprema:
Količina šećera zavisi od toga koliko jak šerbet želite da bude. Što više šećera, to će šerbet biti tamniji i delotvorniji.
Sipajte šećer u šerpicu i uključite ringlu. Kako se bude ringla grejala, tako će se i šećer topiti i menjati boju u karamel. Nemojte mešati šećer sve dok se cela površina ne ispuni otopljenim šećerom.
Nalijte mleko, ne mora biti sobne temperature, može i iz frižidera. Nemojte se iznenaditi zvuku koji ćete čuti, to je normalna reakcija. U šerpi ćete videti "planine" od šećera, i to je normalna reakcija.
Sačekajte da se sastojci prilagode jedni drugima, pa posle nekoliko minuta promešajte šerbet. Biće gotovo kada se sav šećer odvoji odnosno odlepi sa dna šerpe i spoji sa mlekom. Dobićete finu, kompaktnu tečnost koju treba popiti pred spavanje, ali nije na odmet i u toku dana, za brže postizanje rezultata.
Takođe, dok ga spremate, možete nagnuti glavu nad šerpu i napariti se isparavanjem iz šerbeta, što je dobro za otpušavanje nosa u vreme prehlada.
(trpeza)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

SUPER RECEPT ZA TOPLU ČOKOLADU: I greje i sladi, idealna za hladne dane
05. 11. 2024. u 09:00

OSVAJA NA PRVI GUTLjAJ: Napravite čuvenu irsku kafu, tajna je u ovom sastojku
31. 10. 2024. u 17:30

MONSTRUOZNO! Ovaj hoće da vlada Srbijom! Žene mu krive kad ih neko siluje ili prebije!
VUK Nektarijević, student blokader sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je tobož biciklom išao u Strazbur, ima u najmanju ruku problematične stavove.
20. 04. 2025. u 14:35

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

OTVOREN HRISTOV GROB Evo šta su našli: "Kolena su mi klecala, nisam to očekivao - vekovima je bio zatvoren" (VIDEO)
"APSOLUTNO sam zadivljen. "
19. 04. 2025. u 08:39
Komentari (0)