EKSPLOZIJA VITAMINA: Glazirani prokelj, odličan prilog za zimske dane
Ovako ukusno pripremljen prokelj može da se svidi čak i onima koji ga inače izbegavaju.
Sastojci:
- 750 g prokelja
- 60 ml ekstradevičanskog maslinovog ulja
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
- 60 ml meda
- 80 ml balzamiko sirćeta
- 3/4 kašičice grubo mlevenih čili papričica
- 50 g putera
- 3 mlada luka
- 1 kašičica sitno rendane korice limuna
Priprema:
Stavite pleh na donji nivo rerne i zagrejte ga na 220 stepeni. Prokelj prepolovite, stavite u veću činiju i dodajte ulje, posolite i pobiberite. Pažljivo izvadite vruć pleh iz rerne. Pomoću hvataljki raširite polovine prokelja u pleh tako da ravna strana bude okrenuta prema plehu. Pecite na 220 stepeni na najnižem nivou u rerni dok ne omekšaju i ne porumene, oko 20 do 25 minuta.
U međuvremenu, prokuvajte med u malom loncu na srednje jakoj vatri. Smanjite vatru i kuvajte još tri do četiri minuta, često mešajući, dok med ne dobije tamnožutu boju, ali ne zagori. Biće penasto, što je u redu. Sklonite med sa vatre i dodajte aćeto balzamiko i čili papričice, mešajte dok sos ne postane kremast. Vratite lonac na srednju jaku vatru, dodajte puter i so te kuvajte, neprestano mešajući, dok glazura ne postane sjajna, penušava i ne zgusne se, oko tri do četiri minuta. Prebacite pečeni prokelj u veliku činiju i dodajte glazuru i mladi luk pa promešajte da se sastojci sjedine. Pospite ih limunovom koricom i poslužite uz meso, ribu ili neko drugo glavno jelo.
(trpeza)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
SAVRŠEN DODATAK SVAKOM RUČKU: Zapečeni pire krompir sa šampinjonima
25. 11. 2024. u 13:00
ŠVEDSKE ĆUFTE: Jedinstvene, neodoljive i tako ukusne da ćete ih praviti svake nedelje
24. 11. 2024. u 07:00
PRED NAMA SU TRI VELIKA PRAZNIKA U NIZU: Sutra je Krstovdan - ove običaje bi trebalo da ispoštujete
SRPSKA pravoslavna crkva (SPC) sutra slavi Krstovdan, kao uspomenu na prve hrišćane koji su primili veru na samom početku hrišćanske propovedi. Potom sledi Bogojavljenje, pa Jovanjdan.
17. 01. 2025. u 15:55
"LjUDI ĆE UMRETI" Vatrogasci nedeljama pre užasa u Los Anđelesu upozoravali na najgori scenario
MANjE od mesec dana pre nego što su požari zahvatili Los Anđeles, grupa iskusnih vatrogasaca okupila se na Gradskom veću kako bi tražili veća sredstva.
15. 01. 2025. u 14:03
SMRT ZA SRPSKU NOVU Preminula majka popularne folkerke, ona se oglasila: "Umrla je u miru"
POSLEDNjE trenutke provela je u Valjevu, gde je inače i živela.
17. 01. 2025. u 15:45
Komentari (0)