EKSPLOZIJA VITAMINA: Glazirani prokelj, odličan prilog za zimske dane
Ovako ukusno pripremljen prokelj može da se svidi čak i onima koji ga inače izbegavaju.
Sastojci:
- 750 g prokelja
- 60 ml ekstradevičanskog maslinovog ulja
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
- 60 ml meda
- 80 ml balzamiko sirćeta
- 3/4 kašičice grubo mlevenih čili papričica
- 50 g putera
- 3 mlada luka
- 1 kašičica sitno rendane korice limuna
Priprema:
Stavite pleh na donji nivo rerne i zagrejte ga na 220 stepeni. Prokelj prepolovite, stavite u veću činiju i dodajte ulje, posolite i pobiberite. Pažljivo izvadite vruć pleh iz rerne. Pomoću hvataljki raširite polovine prokelja u pleh tako da ravna strana bude okrenuta prema plehu. Pecite na 220 stepeni na najnižem nivou u rerni dok ne omekšaju i ne porumene, oko 20 do 25 minuta.
U međuvremenu, prokuvajte med u malom loncu na srednje jakoj vatri. Smanjite vatru i kuvajte još tri do četiri minuta, često mešajući, dok med ne dobije tamnožutu boju, ali ne zagori. Biće penasto, što je u redu. Sklonite med sa vatre i dodajte aćeto balzamiko i čili papričice, mešajte dok sos ne postane kremast. Vratite lonac na srednju jaku vatru, dodajte puter i so te kuvajte, neprestano mešajući, dok glazura ne postane sjajna, penušava i ne zgusne se, oko tri do četiri minuta. Prebacite pečeni prokelj u veliku činiju i dodajte glazuru i mladi luk pa promešajte da se sastojci sjedine. Pospite ih limunovom koricom i poslužite uz meso, ribu ili neko drugo glavno jelo.
(trpeza)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
SAVRŠEN DODATAK SVAKOM RUČKU: Zapečeni pire krompir sa šampinjonima
25. 11. 2024. u 13:00
ŠVEDSKE ĆUFTE: Jedinstvene, neodoljive i tako ukusne da ćete ih praviti svake nedelje
24. 11. 2024. u 07:00
SRAMNE REČI ANGELE MERKEL U MEMOARIMA: Evo šta je napisala o bombardovanju Srbije, ratovima i Zapadnom Balkanu
SA MNOGO pompe, u knjižare su stigli memoari bivše nemačke kancelarke Angele Merkel pod naslovom „Sloboda“. U njima se na nekoliko mesta spominju Srbija i Zapadni Balkan.
26. 11. 2024. u 17:09
(MAPA) RUSI NAPREDUJU U TORECKU: Oglasio se Pušilin, žestoke borbe vode se za grad (VIDEO)
JEDINICE ruske vojske napreduju u Dzeržinsku (ukrajinski naziv za Toreck), javio je na Telegram kanalu šef DNR Denis Pušilin.
24. 11. 2024. u 18:59
PUTINOV NOVI SAVEZNIK? Ko je potencijalni rumunski predsednik - NATO raketni štit naziva SRAMOTOM, divi se Mađarskoj
NEZAVISNI ultradesničarski kandidat na predsedničkim izborima u Rumuniji Kalin Đorđesku osvojio je najviše glasova u prvom krugu i najveći je favorit za pobedu u drugom krugu, u koji će najverovatnije ići sa Elenom Lasčoni ispred partije "Save Romania Union" (USR).
25. 11. 2024. u 15:22
Komentari (0)