MAĐARSKA POSLASTICA KOJU CEO SVET OBOŽAVA: Kurtoš kolač, hrskav i ukusan
Kurtoš kolač ćete najčešće videti po ulicama Mađarske, Češke, Austrije za vreme božićnih i novogodišnjih praznika, samo što u svakoj od zemalja gde ga mese i prodaju ima drugačiji naziv. Ovaj neobičan kolač kod nas je prekršten kao odžak kolač zbog specifične pripreme - pečeno testo se stavlja u poseban kalup i dalje peče na jakoj vatri ili žaru.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 500 g brašna
- 20 g svežeg kvasca
- 1 jaje
- 250 ml mleka
- 50 g šećera
- 50 g maslaca
- 500 g brašna
Priprema:
U toplo mleko dodajte kvasac, malo brašna i šećer, i ostavite da kvasac proradi.
Zatim dodajte jaje, ostatak brašna i istopljeni maslac pa umesite testo da bude glatko i ostavite ga oko sat vremena da odstoji pokriveno.
Testo razvucite pa isecite na trake koje ćete namotavati na rolnice koje ste napravili od kartona i folije, samo ih prethodno namažite sa malo ulja.
Koristite se rukama kako bi testo lepo prionilo i spojilo se sa rolnicama.
Kurtoš možete praviti i u slanoj i u slatkoj verziji - ako se odlučite na slanu verziju, testo pospite kimom ili susamom, odnosno, orasima, šećerom, cimetom...
Kurtoše pecite na 200 stepeni dok ne porumene.
(glossy)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

KREMASTI SUTLIJAŠ SA PUDINGOM: Neodoljiva poslastica koju morate da isprobate
17. 12. 2024. u 16:00

JAFA KOLAČ: Neodoljiva poslastica koji podseća na najdraži keks (VIDEO)
08. 12. 2024. u 13:00

TORTA NAJLEPŠE ŽELjE: Bogata poslastica koja osvaja srca (VIDEO)
03. 12. 2024. u 13:00

KNEDLE SA DžEMOM I ORASIMA: Sočne i slatke, najbolje odmah stavite duplu meru
21. 11. 2024. u 11:00

PUTIN OTKRIO ZASTRAŠUJUĆE DETALjE O "OREŠNIKU" Bojeva glava izdržava temperaturu kao na Suncu
RUSKI predsednik Vladimir Putin izjavio je da bojeve glave hipersoničnog sistema "orešnik" mogu da izdrže ekstremne temperature, uporedive sa temperaturom na površini Sunca.
21. 02. 2025. u 14:16

NOVINARIMA REKLA SAMO OVU REČENICU: Bivša gradonačelnica Niša sa lisicama na rukama sprovedena u zgradu UKP-a u Nišu (FOTO/VIDEO)
BIVŠA gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, koja je danas privedena u velikoj akciji policije protiv korupcije, sa lisicama na rukama dovedena je u zgradu Uprave kriminalističke policije u Nišu.
21. 02. 2025. u 13:38

VELjKOVA BIVŠA - POZNATA NOVINARKA: Uzela prezime Ražnatović, on je ostavio nakon dva meseca
VELjKO Ražnatović godinama je u srećnom braku sa nekadašnjom košarkašicom Bogdanom sa kojom je dobio i troje dece, no, s vremena na vreme, pokrene se priča i o njegovim bivšim izabranicama.
21. 02. 2025. u 19:34
Komentari (0)