DOMAĆA ČOKOLADNA POGAČA: Poslastica koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, štaviše, sa stola nestaje začas

Jovana Vasić

26. 01. 2025. u 16:00

Čokoladna pogača postala je veoma popularna na društvenim mrežama, a svako ko je probao ističe da je ukus neodoljiv!

ДОМАЋА ЧОКОЛАДНА ПОГАЧА: Посластица која никога не оставља равнодушним, штавише, са стола нестаје зачас

Foto: Printskrin Youtube

Sastojci:

Za testo:

  • 3 kašike šećera
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 čaša toplog mleka (200 ml)
  • 1 čaša tople vode (200 ml)
  • 1 šoljica ulja (100 ml)
  • Belance (žumance ostaviti za premazivanje)
  • 6 čaša brašna (koristite čašu od 200 ml)
  • 1 kašičica soli

Za fil:

  • Kremić od čokolade
  • Mleveni orasi

Za premazivanje:

  • Žumance
  • 1 kašičica mleka

Priprema:

U činiju stavite šećer, suvi kvasac, toplo mleko i toplu vodu. Promešajte i ostavite da odstoji 5-10 minuta dok kvasac ne počne da peni.

Dodajte ulje, belance i so, pa postepeno umešajte brašno. Umesite mekano testo koje se ne lepi za ruke. Pokrijte testo čistom kuhinjskom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1 sat. Kada je testo naraslo, podelite ga na jednake loptice.

Svaku lopticu razvucite u oblik kruga. Na sredinu stavite kašičicu čokoladnog namaza i pospite mlevenim orasima. Preklopite ivice testa preko fila i oblikujte kuglicu ili željeni oblik. Poređajte pripremljene kolačiće u pleh obložen papirom za pečenje.

U činijici pomešajte žumance i mleko, pa time premažite svaki kolačić.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C dok ne porumene (oko 20-25 minuta).

Ovu čokoladnu pogaču možete servirati i toplu i hladnu, jednako je ukusna.

(still)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NISAM BIO SPREMAN ZA OVO PITANJE! Aleksander Zverev o temi čije razrešenje i Srbija čeka