NEODOLJIVA BAKLAVA SA VIŠNJAMA: Ukusna poslastica na drugačiji način, i za svaku priliku

Jovana Vasić

21. 02. 2025. u 13:00

Dok mnogi priznaju samo baklavu s orasima, sve je više onih koji se okreću i voćnim kombinacijama ovog tradicionalnog kolača.

НЕОДОЉИВА БАКЛАВА СА ВИШЊАМА: Укусна посластица на другачији начин, и за сваку прилику

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za baklavu:

  • Tanke kore 500 g
  • Višnje 500 g
  • Šećer 200 g
  • Mleveni orasi 200 g
  • Maslac 200 g
  • Cimet 1 kašičica po želji

Za sirup:

  • Šećer 500 g
  • Voda 500 ml
  • Limun 1 (sok i kora)
  • Vanilin šećer 1

Priprema:

Višnje ocedite od viška soka. U posudi pomešajte višnje, šećer, mlevene orahe i cimet (ako koristite). Zagrejte rernu na 180°C. Pleh (dimenzija oko 30x20 cm) premažite rastopljenim maslacem. Stavite jednu koru na dno pleha i premažite je rastopljenim maslacem. Ponovite postupak sa još 4-5 kora. Rasporedite deo fila od višanja preko kora. Prekrijte fil sa 4-5 kora, svaku premazujući maslacem. Ponovite postupak dok ne potrošite sav fil i kore, završavajući sa korama na vrhu. Premažite poslednju koru maslacem.

Oštrim nožem isecite baklavu na dijamante ili kvadrate pre pečenja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 40-45 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Dok se baklava peče, pripremite sirup. U šerpi pomešajte šećer, vodu, sok i koru limuna, i vanilin šećer. Kuvajte sirup na srednjoj vatri dok ne proključa, a zatim smanjite vatru i kuvajte još 10 minuta. Ostavite sirup da se malo ohladi. Vruću baklavu prelijte mlakim sirupom ravnomerno. Ostavite baklavu da upije sirup i potpuno se ohladi, najbolje preko noći. Baklavu sa višnjama poslužite hladnu, isečenu na komade.

(superrecepti)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTPISANA SARADNJA: Portal MaxBet Sport novi partner Crvene zvezde