NEODOLJIVA BAKLAVA SA VIŠNJAMA: Ukusna poslastica na drugačiji način, i za svaku priliku

Jovana Vasić

21. 02. 2025. u 13:00

Dok mnogi priznaju samo baklavu s orasima, sve je više onih koji se okreću i voćnim kombinacijama ovog tradicionalnog kolača.

НЕОДОЉИВА БАКЛАВА СА ВИШЊАМА: Укусна посластица на другачији начин, и за сваку прилику

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za baklavu:

  • Tanke kore 500 g
  • Višnje 500 g
  • Šećer 200 g
  • Mleveni orasi 200 g
  • Maslac 200 g
  • Cimet 1 kašičica po želji

Za sirup:

  • Šećer 500 g
  • Voda 500 ml
  • Limun 1 (sok i kora)
  • Vanilin šećer 1

Priprema:

Višnje ocedite od viška soka. U posudi pomešajte višnje, šećer, mlevene orahe i cimet (ako koristite). Zagrejte rernu na 180°C. Pleh (dimenzija oko 30x20 cm) premažite rastopljenim maslacem. Stavite jednu koru na dno pleha i premažite je rastopljenim maslacem. Ponovite postupak sa još 4-5 kora. Rasporedite deo fila od višanja preko kora. Prekrijte fil sa 4-5 kora, svaku premazujući maslacem. Ponovite postupak dok ne potrošite sav fil i kore, završavajući sa korama na vrhu. Premažite poslednju koru maslacem.

Oštrim nožem isecite baklavu na dijamante ili kvadrate pre pečenja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 40-45 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Dok se baklava peče, pripremite sirup. U šerpi pomešajte šećer, vodu, sok i koru limuna, i vanilin šećer. Kuvajte sirup na srednjoj vatri dok ne proključa, a zatim smanjite vatru i kuvajte još 10 minuta. Ostavite sirup da se malo ohladi. Vruću baklavu prelijte mlakim sirupom ravnomerno. Ostavite baklavu da upije sirup i potpuno se ohladi, najbolje preko noći. Baklavu sa višnjama poslužite hladnu, isečenu na komade.

(superrecepti)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SEZONA SAJMA: Zaslužili ste povoljan odmor!