TUFAHIJE, BAŠ KAO KOD NAŠIH BAKA: Recept za omiljeni desert sa jabukama i orasima

Jovana Vasić

07. 03. 2025. u 16:00

Bake su rado spremale tufahije, a mi skoro i da ne znamo kojeg su ukusa. Pored baklave, nema lepšeg slatkiša od tufahija koje morate da spremite po ovom jednostavnom receptu.

ТУФАХИЈЕ, БАШ КАО КОД НАШИХ БАКА: Рецепт за омиљени десерт са јабукама и орасима

Foto Shutterstock

Sastojci:

  • 10 jabuka
  • 500 g šećera
  • 500 ml vode
  • 150 g mlevenih oraha
  • limunov sok
  • 1 kašika mleka
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • slatka pavlaka ili šlag, prema volji

Priprema:

Oljuštite sve jabuke i izvadite lagano i precizno kostice i središnji deo.

Prvo napravite sirup tako što ćete da sipate u veliku šerpu vodu, šećer i limunov sok.

Kada sirup proključa spustite u njega lagano jabuke i kuvajte ih oko 15 minuta. Vodite računa da budu kuvane ali i dovoljno čvrste da se ne raspadnu.

Izvadite jabuke iz sirupa i ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Za to zagrejte mleko i sipajte u njega vanilin šećer i tako vrelo prelijte preko mlevenih oraha. Dobro izmešajte smesu i sa njom napunite udubljenje u jabukama.

Običaj je da se odozgo tufahije ukrase sa slatkom umućenom pavlakom ili šlagom, ali nije obavezno. Obavezno je da ih držite u frižideru da se lepo stegnu do posluživanja.

(ona)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPKINJE BRANE ZLATO: Odbojkašice saznale termine mečeva na Svetskom prvenstvu