TUFAHIJE, BAŠ KAO KOD NAŠIH BAKA: Recept za omiljeni desert sa jabukama i orasima
Bake su rado spremale tufahije, a mi skoro i da ne znamo kojeg su ukusa. Pored baklave, nema lepšeg slatkiša od tufahija koje morate da spremite po ovom jednostavnom receptu.

Foto Shutterstock
Sastojci:
- 10 jabuka
- 500 g šećera
- 500 ml vode
- 150 g mlevenih oraha
- limunov sok
- 1 kašika mleka
- 1 kesica vanilinog šećera
- slatka pavlaka ili šlag, prema volji
Priprema:
Oljuštite sve jabuke i izvadite lagano i precizno kostice i središnji deo.
Prvo napravite sirup tako što ćete da sipate u veliku šerpu vodu, šećer i limunov sok.
Kada sirup proključa spustite u njega lagano jabuke i kuvajte ih oko 15 minuta. Vodite računa da budu kuvane ali i dovoljno čvrste da se ne raspadnu.
Izvadite jabuke iz sirupa i ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Za to zagrejte mleko i sipajte u njega vanilin šećer i tako vrelo prelijte preko mlevenih oraha. Dobro izmešajte smesu i sa njom napunite udubljenje u jabukama.
Običaj je da se odozgo tufahije ukrase sa slatkom umućenom pavlakom ili šlagom, ali nije obavezno. Obavezno je da ih držite u frižideru da se lepo stegnu do posluživanja.
(ona)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

JUGOSLOVENSKI KOLAČ: Najukusnija starinska poslastica, koja je bila nezaobilazana na trpezi (VIDEO)
26. 02. 2025. u 13:00Jovana Vasić

BANANA KOLAČ SA ČOKOLADOM I ORASIMA: Nepobediva kombinacija ukusa (VIDEO)
22. 02. 2025. u 11:00Jovana Vasić

SLATKA PITA SA BUNDEVOM I JABUKAMA OD GOTOVIH KORA: Poslastica kojoj niko neće moći da odoli
25. 01. 2025. u 15:00Novosti online

SLATKA GIBANICA SA ORASIMA: Idealan spoj hrskavog i sočnog koji se lako pravi
18. 01. 2025. u 15:00Novosti online

(MAPA) TOTALNI KOLAPS UKRAJINACA U KURSKU: Više ne kontrolišu ključni grad, potpuno povlačenje - vijori se ruska zastava u centru Sudže (FOTO)
UKRAJINSKE snage više ne kontrolišu ključni grad Sudža u ruskoj Kurskoj oblasti, pokazuje široko korišćena onlajn mapa ukrajinskog ratišta.
12. 03. 2025. u 16:57

ŠVAJCARSKI VELTVOHE O PRESUDI DODIKU: Šmit koristi kvazi diktaturu da bi eliminisao nepoželjne političare
ŠVAJCARSKI list Veltvohe je u okviru teksta o aktuelnoj situaciji u BiH, optužio je Nemca Kristijana Šmita da koristi kvazi diktatorsku moć da bi eliminisao nepoželjne političare i upozoravaju Bern kakva ih sudbina čeka ako pristanu na saradnju sa EU.
12. 03. 2025. u 16:03

TRAMPOV UNUK IMA SRPSKO IME: Nosili ga naši slavni vitezovi i vladari - ima jaku simboliku u porodici predsednika SAD
DONALD Tramp Mlađi, sin američkog predsednika, posetio je Beograd radi sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
12. 03. 2025. u 10:36 >> 10:37
Komentari (0)