TUFAHIJE, BAŠ KAO KOD NAŠIH BAKA: Recept za omiljeni desert sa jabukama i orasima

Jovana Vasić

07. 03. 2025. u 16:00

Bake su rado spremale tufahije, a mi skoro i da ne znamo kojeg su ukusa. Pored baklave, nema lepšeg slatkiša od tufahija koje morate da spremite po ovom jednostavnom receptu.

ТУФАХИЈЕ, БАШ КАО КОД НАШИХ БАКА: Рецепт за омиљени десерт са јабукама и орасима

Foto Shutterstock

Sastojci:

  • 10 jabuka
  • 500 g šećera
  • 500 ml vode
  • 150 g mlevenih oraha
  • limunov sok
  • 1 kašika mleka
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • slatka pavlaka ili šlag, prema volji

Priprema:

Oljuštite sve jabuke i izvadite lagano i precizno kostice i središnji deo.

Prvo napravite sirup tako što ćete da sipate u veliku šerpu vodu, šećer i limunov sok.

Kada sirup proključa spustite u njega lagano jabuke i kuvajte ih oko 15 minuta. Vodite računa da budu kuvane ali i dovoljno čvrste da se ne raspadnu.

Izvadite jabuke iz sirupa i ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Za to zagrejte mleko i sipajte u njega vanilin šećer i tako vrelo prelijte preko mlevenih oraha. Dobro izmešajte smesu i sa njom napunite udubljenje u jabukama.

Običaj je da se odozgo tufahije ukrase sa slatkom umućenom pavlakom ili šlagom, ali nije obavezno. Obavezno je da ih držite u frižideru da se lepo stegnu do posluživanja.

(ona)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JUVENTUS POVLAČI DRASTIČAN POTEZ ZBOG SRBINA! Dušan Vlahović gleda kako mu klub obara cenu, evo i zašto!