STARI RECEPTI ZA JELA OD KOPRIVE: Savršeno zdravi obroci

Jovana Vasić

08. 03. 2025. u 09:00

Ovo su sve dobrobiti koprive: Jača zube i kosti, odlična je za mineralizaciju u dobu rasta, trudnicama i dojiljama.

СТАРИ РЕЦЕПТИ ЗА ЈЕЛА ОД КОПРИВЕ: Савршено здрави оброци

Foto: Shutterstock

Obezbeđuje dnevni unos kalcijuma u svakodnevnoj ishrani. Bogata je magnezijumom pa sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, muskularno-tetanične i visceralne prirode. Kopriva osigurava potrebne količine cinka čiji nedostatak dovodi do poremećaja.

Doručak od koprive

Sastojci:

  • Dvadesetak vrhova mlade koprive (može i više, ako imate); 
  • 1 glavica crnog luka,
  • 1 kašika masti,
  • 5 komada jaja, 
  • malo mleka,
  • malo kajmaka

Priprema:

Koprive obarite u vreloj vodi (najviše 5 min da ključaju u vodi).

U tiganju na masti propržite crni luk sitno iseckan, pa mu dodajte obarene koprive.

Sve dinstajte najviše 5 minuta pa prelijte umućenim jajima u koja ste dodali malo mleka i malo kajmaka.

Sve posolite i poslužite za doručak.

Juneća kapama od koprive

Sastojci:

  • 1 kašika masti,
  • 1 glavica crnog luka,
  • 3 čena belog luka,
  • 300g koprive,
  • 200 grama spanaća,
  • 500 grama junetine isečene na kockice,
  • malo soli,
  • malo brašna,
  • malo bibera

Priprema:

Kockice junetine uvaljajte u brašno pa ih prepržite na masti. Kada uhvate koricu pokupite ih na tanjir. U masti u kojoj se pržila junetina porodinstajte beli i crni luk pa mu dodajte obarenu koprivu i svež spanać. Sve dinstajte dok zeleniš potpuno omekša. Dodajte malo vode (samo da ogrezne povrće) i kockice junetine. Sve posolite i pustite da se krčka oko sat vremena.

Poslužite toplo uz kašiku kiselog mleka.

Proja sa koprivom

Sastojci:

  • 3 jaja,
  • 100 g pavlake,
  • 1 kašika kajmaka,
  • 1 kašika masti ili maslaca,
  • 500 grama mlade koprive,
  • 100 sitnog sira, malo jogurta,
  • 100 grama belog brašna,
  • 1 prašak za pecivo,
  • malo soli i 400 g projanog brašna.

Priprema:

Koprivu obariti pa u obarenu i proceđenu koprivu dodati jaja, sir, pavlaku, kajmak, maslac, jogurt i umutiti.

Dodati so i brašno, prašak za pecivo i projano brašno. Sve sjediniti i peći u rerni na 220 stepeni oko pola sata.

Foto: Shutterstock

(trpeza)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U ŠOKU! Zvezda Rusije uzela srpsko državljanstvo umesto ruskog