NAJLEPŠI STARINSKI RECEPT ZA CICVARU: Jelo koje greje dušu, zasiti, i nosi u sebi duh tradicije
Cicvara je jedno od onih starinskih jela na koje nas podsećaju mirisi detinjstva i toplina domaće kuhinje.

Foto: Shutterstock
Nekada su je domaćice pravile od samo nekoliko sastojaka koje su uvek imale u kući: brašna, masla, kajmaka i mleka. Omiljeno je domaće jelo svima – asocira na detinjstvo i nema ko ga ne voli.
Sastojci:
- 500 ml mleka
- 200 g domaćeg maslaca (ili kombinacija maslaca i svinjske masti)
- 200 g domaćeg kajmaka
- 150 g kukuruznog brašna (može i pšenično, ali kukuruzno daje poseban šmek)
- Prstohvat soli
Priprema:
U šerpi na laganoj vatri otopite maslac dok ne zamiriše i postane zlatne boje.
Dodajte kukuruzno brašno i neprestano mešajte drvenom varjačom da bi se brašno propržilo i dobilo finu, blago orašastu aromu. Pazite da ne zagori!
Kada brašno postane zlatno i miriše na pečeno, polako sipajte mleko i stalno mešajte da ne bi nastale grudvice.Smanjite vatru i kuvajte uz stalno mešanje dok se masa ne zgusne i počne da se odvaja od zidova šerpe.
Dodajte kajmak i prstohvat soli, pa nastavite da mešate dok se sve lepo ne sjedini i ne dobije svilena, masna struktura. Kad se na površini počne izdvajati masnoća, cicvara je gotova.
Poslužite je toplu, uz kiselo mleko, domaći sir ili čašu kiselog jogurta. Nekada se uz cicvaru na stolu nalazila i topla proja ili domaći hleb — i taj spoj je bio pravi praznik za nepca.
(still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

PITA SA SIROM I ŠUNKOM IZ TIGANjA: Sprema se očas posla, a uživa u svakom zalogaju
14. 03. 2025. u 07:00

RECEPT ZA NAJBOLjU PITU SA PRAZILUKOM: Neizostavni deo posne trpeze
13. 03. 2025. u 07:00

VELIKI PREOKRET U NAJBRUTALNIJEM RATU: Uz pomoć Putina pao glavni grad, Rusija dobija vojnu bazu od neprocenjivog značaja?
DOGODIO se preokret u najbrutalnijem ratu i to zahvaljujući Vladimiru Putinu, predsedniku Rusije. Naime, sudanske oružane snage zauzele su Kartum izbacivši iz delova sudanskog glavnog grada pobunjenike iz Snaga za brzu podršku. Reč je o važnoj prekretnici u sukobu koji tu afričku zemlju pustoši već dve godine.
31. 03. 2025. u 08:39

AMERIKA SPREMA VELIKI UDAR: Bombarderi "ubice" ciljaju nuklearne elektrane u Iranu (FOTO)
Sjedinjene Države su rasporedile stelt bombardere B-2 Spirit u vojnu bazu Dijego Garsija u Indijskom okeanu, potez koji bi navodno mogao biti povezan sa pripremama za potencijalni napad na iransku nuklearnu infrastrukturu.
29. 03. 2025. u 19:25

TEŠKI TRENUCI: Otkriven uzrok smrti Željka Rutovića
JEDAN je od retkih učesnika filma "Vidimo se u čitulji" koji su preživeli, preminuo je u Italiji.
31. 03. 2025. u 12:59
Komentari (0)