KAKO SE PRAVI DOMAĆA MAST: Koja svakom jelu daje poseban šmek

Новости онлине

09. 04. 2025. u 10:00

Šmalc (Schmaltz) je mast koja se pravi od pileće ili ćureće masnoće, kao i od kožice.

КАКО СЕ ПРАВИ ДОМАЋА МАСТ: Која сваком јелу даје посебан шмек

Foto: Shutterstock

Obično se koristiti umesto putera ili margarina, a ovako pripremljena mast je odličan izbor ako želite da poboljšate ukus jelima. Šmalc kuvari upoređuju s tekućim zlatom među sastojcima koji poboljšavaju aromu i ukus jela. Ovu mast ne morate samo da koristite za pripremu jela i kolača, već možete da je mažete na hleb umesto namaza.

Sastojci:

  • 250 g pileće masti i kožice
  • 1 crni luk

Priprema:

Kožu sa piletina sitno iseckajte i pomešajte sa mašću, pa stavite u šerpu i sipajte vodu tek toliko da pokrije. Kuvajte dok smesa ne krene da ključa, pa smanjite temperaturu i nastavite da kuvate dok sva voda ne ispari, otprilike nekih sat vremena. Na kraju dodajte sitno seckani crni luk i ostavite na šporetu još nekih 15 minuta, dovoljno je da omekša. Dobijenu mast procedite i dodajte u jela ili mažite na hleb. Ako je potrebno posolite. 

(stvarukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U NEVERICI: Ovakvu tužbu zbog rata u Ukrajini niko nije očekivao!