KAKO SE PRAVI DOMAĆA MAST: Koja svakom jelu daje poseban šmek

Новости онлине

09. 04. 2025. u 10:00

Šmalc (Schmaltz) je mast koja se pravi od pileće ili ćureće masnoće, kao i od kožice.

КАКО СЕ ПРАВИ ДОМАЋА МАСТ: Која сваком јелу даје посебан шмек

Foto: Shutterstock

Obično se koristiti umesto putera ili margarina, a ovako pripremljena mast je odličan izbor ako želite da poboljšate ukus jelima. Šmalc kuvari upoređuju s tekućim zlatom među sastojcima koji poboljšavaju aromu i ukus jela. Ovu mast ne morate samo da koristite za pripremu jela i kolača, već možete da je mažete na hleb umesto namaza.

Sastojci:

  • 250 g pileće masti i kožice
  • 1 crni luk

Priprema:

Kožu sa piletina sitno iseckajte i pomešajte sa mašću, pa stavite u šerpu i sipajte vodu tek toliko da pokrije. Kuvajte dok smesa ne krene da ključa, pa smanjite temperaturu i nastavite da kuvate dok sva voda ne ispari, otprilike nekih sat vremena. Na kraju dodajte sitno seckani crni luk i ostavite na šporetu još nekih 15 minuta, dovoljno je da omekša. Dobijenu mast procedite i dodajte u jela ili mažite na hleb. Ako je potrebno posolite. 

(stvarukusa)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DONČIĆ OTKRIO ISTINU: Evo šta je uradio kad je čuo da odlazi iz Dalasa, besno ga bacio, pa otkrio da li ga i dalje koristi (VIDEO/FOTO)