PRIRODNO DO NAJLEPŠIH BOJA: Četiri metode za farbanje crvenih jaja - Ispašće vam najbolja
Farbanje uskršnjih jaja jedan je od najlepših i najstarijih običaja u vezi sa Vaskrsom.

Foto: Shutterstock
Tradicionalno, crvena boja ima posebno simbolično značenje, ali danas postoji mnogo tehnika i boja koje omogućavaju kreativno ukrašavanje. Nažalost, većina gotovih boja dostupnih u prodavnicama sadrži veštačke sastojke i hemikalije. Ipak, postoji nekoliko potpuno prirodnih načina da jaja obojite u prelepu crvenu nijansu koristeći voće, začine i povrće.
Sok od višanja
Ako želite intenzivnu crvenu boju, prirodan sok od višanja odličan je izbor. Postupak je vrlo jednostavan – jaja stavite u šerpu, prelijte ih sokom od višanja i dodajte malo soli i sirćeta kako bi boja bolje prijanjala. Kuvajte ih na tihoj vatri dok ne postignu željenu nijansu, a zatim ih ostavite da se ohlade u tečnosti za još intenzivniju boju.
Mlevena paprika
Još jedan prirodni način farbanja jeste korišćenje mlevene paprike. U litar vode dodajte četiri kašike slatke mlevene paprike, malo soli i sirćeta, a zatim u tu mešavinu stavite jaja i skuvajte ih. Važno je ne koristiti ljutu papriku, jer bi njen ukus mogao prodrijeti kroz ljusku.
Lukovina
Ljuske crnog i ljubičastog luka već se generacijama koriste za prirodno farbanje jaja. Jaja stavite u šerpu, prelijte ih vodom i dodajte što više ljuski luka. Za još bogatiju boju možete dodati i nekoliko kriški sveže cvekle. Dodajte malo soli i sirćeta, pa kuvajte dok ne postignete željenu nijansu. Kada se jaja ohlade, premažite ih uljem kako bi dobila sjaj.
Čaj od hibiskusa
Ako želite nežnu crveno-ljubičastu nijansu, isprobajte čaj od hibiskusa. Napravite jak čaj u kojem ćete potopiti jaja. Ostavite ih u tečnosti nekoliko sati ili čak preko noći kako biste dobili što intenzivniju boju. Ova metoda daje elegantne tonove i potpuno je prirodna.
(still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

TRENDOVI FARBANjA USKRŠNjIH JAJA: Ova paleta boja dominira na društvenim mrežama
03. 04. 2025. u 18:56

"RECITE MI..." Tramp se nagnuo ka Porošenku, pa mu postavio pitanje koje ga je ostavilo u čudu
AMERIČKI lider Donald Tramp je tokom svog prvog predsedničkog mandata pitao bivšeg ukrajinskog lidera Petra Porošenka o tome da li je Krim Rusija.
13. 04. 2025. u 15:45

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

PRAVAC BEOGRAD: Hrvatski pevač posle hapšenja stigao u Srbiju - Mile Kekin došao dan posle skandala
MILE Kekin je uhapšen u petak ujutru, a posle ispitivanja u USKOK-u pušten je na slobodu, nakon što je izneo svoju odbranu.
12. 04. 2025. u 20:23
Komentari (0)