BOLJI NEGO IZ PEKARE: Recept za domaće đevreke
UKOLIKO ste ljubitelj domaćih peciva, isprobajte i ovaj recept za najbolji đevrek.

Foto: Shutterstock
Đevrek koji je popularan i pravi se u raznim varijantama sigurno će da oduševi vaše ukućane, a možete da ga korsitite uz svaki glavni obrok ili kao užinu. Posuto makom, susamom ili semenkama po vašoj želji savršeno krcka. Ako volite peciva, možda ćete želeti da napravite i đevrek kifle. Evo i kako se pravi domaći đevrek!
Sastojci:
160 g hlebnog brašna
1/4 kašičice aktivnog suvog kvasca
Za testo:
1 kašičica aktivnog suvog kvasca
30 g meda
670 g hlebnog brašna
125 g plus 2 kašike integralnog pšeničnog brašna
1 kašika soli
1 kašika sode bikarbone
Mak, susam i krupna morska so, za posipanje
Recept za domaće đevreke:
U srednjoj posudi drvenom kašikom, pomešajte brašno za hleb sa kvascem i 120 ml mlake vode dok se ne sjedini. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider preko noći. Kukom za testo na mikseru mešajte kvasac i med sa 200 ml mlake vode.
Dodajte brašno za hleb, integralno pšenično brašno i so i mutite na srednjoj brzini dok se ne formira glatko, čvrsto testo, 5 do 7 minuta. Prebacite testo na lagano pobrašnjenu radnu površinu i mesite 1 minut.
Od testa formirajte loptu i prebacite u veliku, nauljenu činiju. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da stoji na mestu bez promaje, dok se ne udvostruči zapremina, oko 1 sat.

Foto Shutterstock
Obložite pleh papirom za pečenje i premažite uljem. Podelite testo na 12 delova i formirajte čvrste loptice. Prebacite ih u pleh za pečenje. Pokrijte najlonskom folijom i ostavite da odstoji 30 minuta.
Da biste formirali đevreke, gurnite prst u sredinu svake lopte da napravite veću rupu. Vratite ih u pleh, poklopite i ostavite da odstoje oko 1 sat. Ubacite 1 đevrek u posudu sa hladnom vodom. Ako pluta, đevreci su dovoljno narasli.
Zagrejte rernu na 250° i postavite rešetke u donju i srednju trećinu. Obložite 1 pleh čistim, blago navlaženim kuhinjskim peškirom, a 2 pleha obložite papirom za pečenje i poprskajte papir uljem. Stavite 2 velika, duboka lonca vode da proključaju. Dodajte 1/2 kašike sode bikarbone u svaki lonac.
Dodajte 2 ili 3 đevreka u svaki lonac (đevreci će nabubriti u vodi) i dinstajte 1 1/2 minut. Okrenite đevreke i dinstajte još 1 1/2 minut. Koristeći šupljikavu kašiku, prebacite đevreke na pleh obložen kuhinjskim peškirom da se ocede.
Pre nego što se osuše, obilno pospite đevreke susamom, a zatim ih odmah prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Ponovite sa preostalim pecivom.
Pecite đevreke 18 do 20 minuta, pomerajući tepsije odozgo prema dole i napred nazad do pola, dok ne porumene. Ostavite da se malo ohlade, a zatim servirajte.
(Strav ukusa)
Preporučujemo

NEVEROVATNO UKUSNA: Kruna od lisnatog testa sa spanaćem i kozijim sirom
13. 05. 2025. u 16:45

BEZ TRUNKE MESA, A SVI TRAŽE REPETE: Prolećni punjeni patlidžan sa sirom i začinima
07. 05. 2025. u 22:44

NAJZGODNIJA HRVATICA PRIZNALA DA JE SRPKINjA: Otkrila zbog čega govori hrvatskim jezikom i zašto je promenila prezime
PEVAČICA i spisateljica Nives Zeljković, poznatija kao Nives Celzijus, po mnogima jedna od najzgodnijih Hrvatica, otkrila je nedavno u jednom intervjuu za domaće medije da je zapravo Srpkinja.
14. 07. 2025. u 12:21

"ON ŽELI DA UZME SVE!" Putin obavestio Trampa da kreće u veliku ofanzivu, dao mu i rok
RUSKI predsednik Vladimir Putin obavestio je američkog predsednika Donalda Trampa da Moskva namerava da pojača vojne operacije na istoku Ukrajine u roku od narednih 60 dana, objavio je portal Aksios 14. jula, pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa telefonskim razgovorom dvojice lidera početkom meseca.
14. 07. 2025. u 10:04

Naučnici ajkulama spustili mrtvu kravu na 1.629 metara dubine - nisu mogli da veruju šta su ribe uradile (VIDEO)
"TO POKAZUJE strategiju preživljavanja kod vrsta koje se ne hrane usamljeno."
14. 07. 2025. u 13:06
Komentari (0)