JESENJI KOLAČ SA ORASIMA: Topli, mekani i punjeni bogatim filom od oraha

Milena Tomasevic

13. 10. 2025. u 17:00

Ovi domaći kolači idealni su za jesenje dane. Savršeno se slažu uz šolju čaja ili kafu, a jednostavno se prave od sastojaka koje već imate u kuhinji.

ЈЕСЕЊИ КОЛАЧ СА ОРАСИМА: Топли, мекани и пуњени богатим филом од ораха

FOTO: Novosti

Sastojci za testo:

  • 150 gr glatkog brašna
  • 100 gr polugrubog brašna
  • 5 gr šećera
  • 20 gr svežeg kvasca
  • 110 ml mlakog mleka
  • 90 ml ulja
  • 1 jaje
  • 1 prstohvat soli
  • rendana kora limuna

Fil:

  • 200 gr mlevenih oraha
  • 200 ml rleka
  • 80 gr šećera
  • 1 vanilin šećer (10 g)
  • 2 kašike prezli (20 g)

Mrvice:

  • 45 gr brašna
  • 45 gr šećera
  • 40 gr putera

Priprema:

U brašno umešajte šećer, kvasac i mlako mleko. Kad kvasac zapeni, dodajte ostale sastojke i umesite meko testo. Ostavite da naraste 1 sat.

Za fil, prokuvajte mleko sa šećerom i vanilom, dodajte orahe i prezle. Kuvajte kratko da se zgusne.

Oblikujte kuglice od testa (po 40 g), poređajte ih na papir za pečenje, pa u sredini svake napravite udubljenje malom čašom.

Stavite fil u udubljenja, pospite mrvicama (sve sastojke izmešajte rukama) i ostavite da odstoje 15 minuta.

Premažite ivice jajetom i pecite u rerni na 180°C, 20–25 minuta, dok ne porumene.

Prijatno!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub