MEKANI KROASANI ZA DORUČAK: Slatki i slani recept od jednog testa! (RECEPT)
JEDNOSTAVNI za pravljenje, uneće u vašu kuhinju najlepši miris svežeg testa
Sastojci:
- 2 jaja
- 200 gr jogurta
- 200 gr mleka
- 1 kocka kvasca
- 3 kašike zejtina (ulja)
- 800 gr brašna
- 1 kašičica soli
- 1 margarin (sobna temperatura)
Priprema:
1) Kvasac, malo manje od kocke, staviti u mlako mleko sa kašičicom šećera i malo brašna da nadođe. Zamestiti testo od datih sastojaka, jaja, jogurt brašno , so, zejtin, sipati nadošao kvasac i ostaviti testo da naraste.
2) Kad testo naraste, pobrašniti podlogu za razvijanje i premesiti. Podeliti ga na pola, pa na pola, pa svaku četvrtinu na tri dela, tako da bude ukupno 12 jufkica. Svaku jufkicu malo razviti da bi bile spremne za premazivanje margarinom. Premazati jednu, pa preko nje staviti drugu, premazati i tako sve do šeste, koja ostaje nepremazana. Postupak ponovite i sa ostalih šest jufki.
3) Razviti jednu jufku, i podeliti je na četvrtine, pa na osmine i svaku osminu na još po 3 dela tako da ukupno ima 24 kifle. Ovo je opciono. Vi možete praviti i manji broj kiflica.
4) Na svaki deo staviti prethodno pripremljen fil: na primer drobljeni sir umućen sa belancetom ili džem. Ovaj recept je idealan, zbog toga što od jednog testa možete da pravite i slatke i slane kiflice. Početi sa uvijanjem kroasana tako što krajeve pritisnite na unutra da ne bi ispadao fil i motajte ih polako ka centru kruga. Motajući malo izvlačite vrh da bi se lepo namotali.
5) Uključite rernu na 200° C. Kiflice staviti u podmazan pleh, premazati ih žumancetom prethodno umućenim sa 3 kašike vode i posuti susamom. Za to vreme premazivanja one će još malo rasti dok se ne zagreje rerna. Kad se zagreje rerna do 200°C stepeni peći ih nekih 20 minuta dok ne porumene. Kiflica ima za dva pleha.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
ŠTAPIĆI SA CIMETOM: Hrskava poslastica od četiri sastojka! (RECEPT/VIDEO)
05. 07. 2023. u 13:00
RECEPT DANA: Mekano pecivo kao odlična ideja za doručak ili užinu (VIDEO)
26. 06. 2023. u 17:45
KOLAČ SA TREŠNjAMA: Jednostavan sezonski dezert gotov za pola sata (VIDEO)
22. 06. 2023. u 22:56
MAKRON SVE IZNENADIO: Evo šta kaže o pregovorima sa Putinom
FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron rekao je da ne isključuje mogućnost pregovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom „kada kontekst dozvoljava“.
17. 11. 2024. u 21:03
ŠTA JE ATACMS KOJIM ĆE UKRAJINA UDARITI NA RUSIJU? Američka raketa ima domet 300 km, koristi se za gađanje ovih ciljeva
ADMINISTRACIJA američkog predsednika Džozefa Bajdena ukinula je danas ograničenja koja su dosad Ukrajini blokirala upotrebu američkog oružja za napade duboko na rusku teritoriju.
17. 11. 2024. u 19:48
DA ČOVEK NE POVERUJE: Pogrebni biznis - evo čime se Legija bavi u zatvoru
TAJ posao mu je plaćen.
18. 11. 2024. u 15:42
Komentari (0)