RECEPT ZA POGAČICE SA ČVARCIMA: Meke, sočne, tope se - Tradicionalno srpsko pecivo kome niko ne može da odoli
DOMAĆIM pogačicama sa čvarcima nećete moći da odolite, a prave se nikad lakše.

Foto: Printskrin Jutjub/Sanja Mandic Sanjine djakonije
Pogačicama sa čvarcima malo ko može da odoli. Najlepše su dok su još vruće u kombinaciji sa kiselim mlekom, ali su spremljene po ovom receptu sveže dugo, tako da mogu da ostanu i za večeru. Bez sumnje su jedne od omiljenih spskih jela.
Sastojci:
300 g mlevenih čvaraka Foto: Printskrin Jutjub/Sanja Mandic Sanjine djakonije
1 kg brašna
svež kvasac
500 ml mleka
100 g margarina
2 žumanca
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
biber
Priprema:
Kvasac usitnite, pa mu dodajte malo toplog mleka i šećera i ostavite da uskisne. U brašno dodajte margarin, žumanca, so, malo mleka i rukom promešajte, pa dodajte kvasac, ostatak mleka i umesite testo. Prekrijte testo krpom i ostavite da odstoji na toplom mestu pola sata. U usitnjene čavrke dodajte malo bibera i soli.
Kada je testo nadošlo razvucite ga oklagijom, pospite ga čvarcima, pa ga ponovo premesite i ostavite da odstoji još 20-ak minuta. Ponovo razvucite testo oklagijom i modlom ili čašom vadite pogačice, pa ih ređajte u podmazan pleh, najbolje sa svinjskom mašću. Razmutite žumance sa mlekom i odozgo premažite pogačice. Pecite na 180 stepeni 25-30 minuta dok ne porumene.
(Stil)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

VUČIĆEVA IZJAVA UDARNA VEST U RUSKIM MEDIJIMA: "Dvojica svetskih lidera tajno razgovarali sa Putinom"
NEKI svetski lideri su tajno komunicirali sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu blogeru Mariu Nafalu, prenosi ruska agencija RIA Novosti kao udarnu vest na svom portalu.
02. 04. 2025. u 09:09

SRBI VIŠE NE MOGU DA PUTUJU BESPLATNO U OVU EVROPSKU ZEMLjU: Treba vam posebna dozvola, evo koliko košta
EVROPSKI državljani koji putuju u Veliku Britaniju od danas moraju imati digitalnu propusnicu za ulazak u zemlju, za koju britanska vlada tvrdi da će poboljšati bezbednost granica.
02. 04. 2025. u 10:16

JEDAN RAKIJA, A DRUGI... Nećete verovati KAKO se zovu psi novog ambasadora SAD u Srbiji Marka Brnovića
MARK Brnović je uvek ponosno isticao svoje poreklo, uostalom ćerke mu se zovu - Milena i Sofija.
31. 03. 2025. u 19:31
Komentari (0)