ROLAT SA SPANAĆEM I PRŠUTOM: Božanstveno predjelo za slavsku trpezu

Tatjana Marković

20. 11. 2023. u 16:00

SLANI rolati su uvek dobro rešenje - bilo da ih spremate ukućanima, ili za goste na slavi.

РОЛАТ СА СПАНАЋЕМ И ПРШУТОМ: Божанствено предјело за славску трпезу

Foto: Printskrin Jutjub

Prave se brzo, a ujedno su dekorativni i ukusuni. Pored slavskog rolata sa šunkom i sirompredlažemo još jedan i to sa spanaćem. Spanać ide u smesu za koru, a u nadev se dodaje pršuta. Dodaju se i pržene paprike, a ovaj korak možete izostaviti. Takođe, možete koristiti i šunku umesto pršute za slani rolat.

Sastojci:

Za koru:
1/3 šolje brašna
1 šolja mleka
250 g smrznutog spanaća
3/4 šolje rendanog parmezana
4 jaja
so po ukusu
 

Foto: Printskrin Jutjub

Za punjenje:
6 šnita pršute (šunke)
250 g krem sira, ili pavlake
1/3 šolje pržene i iseckane paprike
2 kašičice dižon senfa
nekoliko listova rukole (opciono)

Foto: Printskrin Jutjub

Priprema:

Rastopite puter u šerpi na srednjoj vatri, pa dodajte brašno i mešajte. Ostavite još minut na ringli, pa sklonite sa vatre i postepeno dodajte mleko. Potom vratite smesu na šporet, kuvajući dok ne provri i dok ne zgusne. Smesu prebacite u posudu, pa dodajte odmrznuti i isceđen spanać, parmezan i žumanca. Dodajte so po ukusu. Belanca umiksajte, pa ih dodajte postepeno u smesu sa spanaćem. Izlijte sjedinjene sastojke u pleh obložen pek papirom u prethodno zagrejanu rernu na 220°C i pecite koru 10-12 minuta.

Na čistu kuhinjsku krpu stavite pek papir, pa pažljivo okrenite koru za slani rolat skinite pek papir sa rolata. Odrežite neravne ivice, pa ostavite da se kora za slani rolat ohladi. Pršutu najpre poređajte po plehu, pa pecite oko 4-5 minuta na istoj temperaturi dok ne postane hrskava. Ostavite pršutu da ubrusu da se ocedi višak masti, pa je iseckajte. Umiksajte krem sir, pa dodajte papriku i dižon senf. Smesu rasporedite po ohlađenoj kori, pa pospite slani rolat iseckanom pršutom. Pažljivo urolajte.

Rolat premažite pavlakom, pa ukrasite listovima rukole.

(Stvar ukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA SE ZNA KO JE ŠAMPION: Novo zlato za Damira Mikeca