PRAVE SE OD TESTA ZA PERECE: Obavezno probajte ove rolnice, pikantne su i preukusne, idealne za posluženje kad dođu gosti
ODLIČNE su kao posluženje uz neki hladan sosić koji možete da izmislite u trenutku kada otvorite frižider.

Foto Shutterstock
Potrebno:
* brašno, 3 i 3/4 šolje
* morska so, 2 kašičice
* topla voda, 1 i 1/4 šolje
* maslac, 120 g
ZA RASTVOR:
* ledena voda, 4 i 1/4 šolje
* soda bikarbona, 3 kašike
* krupna morska so, za posipanje
Priprema:
- Pomešajte brašno, suvi kvasac i so. U posebnoj činiji umutite mikserom maslac sa 1 ¼ šolje vruće, ne ključale vode. Ovu smesu dodajte suvim sastojcima, pa nastavcima za testo mutite mikserom dok ne dobijete nelepljivo testo.
- Preručite testo na blago pobrašnjenu površinu i nastavite s mešenjem. Meseći povremeno bacite testo s visine na dasku jer će tako postati elastičnije i potom vratite testo u posudu za mešenje i ostavite da se udvostruči. Testo opet kratko premesite, oko pola minuta je dovoljno, pa podelite na manje komade željene veličine.
- Svaki komad testa trljajte 10–ak sekundi između pobrašnjenih dlanova da formirate oblik i slažite ih na pek papir. Opet pokrijte i ostavite da stoji 20 minuta, a za to vreme uključite rernu na 220 stepeni.
- Dok se rerna zagreva u šerpici pomešajte navedenu količinu ledene vode i sodu bikarbonu, pa stavite da proključa. Pazite dobro da ne iskipi jer će se voda dosta peniti. Uzmite dve kašike i na svaku stavite po jedan komadić testa, pa uronite u ključalu tečnost na 30 sekundi. Nakon toga ih slažite na rešetku i sačekajte da se osuše.
- Prebacite u pleh obložen pek papirom. Svaku rolnicu na par mesta blago ukoso zasecite oštrim nožem i pospite krupnom solju. Pecite dok ne dobiju braonkastu boju, oko 15 minuta. Pečene ohladite na rešetki.
- Po želji svaku premažite otopljenim maslacem, mada su i ovako lepe. Poslužite sa nekim hladnim sosom od majoneza, senfa, začina...
(Super recepti/Žena)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

ŠOJGU UPOZORAVA: Taj potez bi mogao dovesti do trećeg svetskog rata
SEKRETAR Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu upozorio je da bi uvođenje mirovnjaka na istorijske teritorije Rusije moglo dovesti do trećeg svetskog rata.
24. 04. 2025. u 19:46

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

USTAŠLUK NA DELU I Hrvatski kardinal veliča Tompsona - totalno ludilo u Hrvatskoj
KOLIKO je Hrvatska ogrizla u mržnji prema Srbima govori činjenica da je čak i tamošnji kardinal govorio o koncertu Topsona poznatog po pesmama koje veličaju klanje Srba.
24. 04. 2025. u 17:01
Komentari (0)