ZA BADNJI DAN PREUKUSNE, LEPO IZGLEDAJU: Posne pogačice sa krompirom, idealne i uspevaju svima

Novosti online

06. 01. 2024. u 15:30

OSIM za post, sjajne su i za doručak, prvo, ako nemate preostali pire krompir, napravite ga prvo.

ЗА БАДЊИ ДАН ПРЕУКУСНЕ, ЛЕПО ИЗГЛЕДАЈУ: Посне погачице са кромпиром, идеалне и успевају свима

Foto Shutterstock

Skuvati oko 800 g krompira i napraviti pire.

Ako ne pravite pecivo posno, onda u pire možete dodati puter, mleko ili šta želite da dodate, a ako pravite posno, krompir samo dobro izgnječiti da nemate grudvicai dodati 2 kašike maslinovog ulja a možete i bez njega.

Količinu soli, odredite po vašem ukusu, da li ih pravite slatke ili prazne.

Predlažem himalajsku so jer ona je manje slana od obične kuhinjske soli.

Od ovog testa možete napraviti i hleb.

Možete da napravite pola testa sa slatkim punjenjem i pola su bile prazne..

Prosejati brašno i dodati so, izmešati. ( možete da koristite brašno koje se koristi za pravljenje hleba )

U toplu vodu dodati kašičicu šećera i suvi kvasac ( ako koristite svež kvasac potrebno vam je 20 g ) razmutiti i ostaviti da se kvasac podigne.

U zdelu, u kojoj ste prosejali brašno dodati pire krompir i rukama utrljati u brašno, dok ne dobijete mrvičastu masu.

Dodati nadošli kvasac i zamesiti glatko testo i kad ste dobili glatko testo mesiti još 5 minuta.

U zavisnosti koji krompir koristite možda će vam biti potrebno još malo brašna.

Probajte onaj žućkasti, koji je dosta brašnjav tako da onda nije potrebno više brašna.

Oblikovati testo u kuglu, vratiti u činiju, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Potrebno je oko 40 do 60 minuta, u zavisnosti koliko vam je prostorija topla.

Naraslo testo podeliti na dva dela i svaki deo premesiti još jednom.

Rastanjiti testo ( važno je da se ne lepi ) u krug. Rastanjim testo što je više moguće da dobijete puno navoja na pecivu. Iseći testo na onoliko delova na koliko volite da vam je pecivo veliko a onda puniti sa džemom ili ih ostaviti prazne.

Umesto da pravite pecivo, od ovoga možete da napravite i hleb, biće podjednako dobar.

Zaviti pecivo, staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom i ponovo pokriti sa providnom folijom i ostaviti da testo raste dok se rerna zagreje.

Zagrejati rernu na 200°C i peći pripremljeno pecivo, oko 20 do 25 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.

Ispečeno pecivo kad se ispeče ima po malo tvrdu koricu odozgore, pokrite tako ispečeno pecivo sa kuhinjskom krpom i ostaviti 5 minuta. Korica će da omekša ispod krpe.

Pecivo je meko i posle nekoliko dana, ako uspete da ga sačuvate...

(Stil)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Komentari (0)

TOTALNO NEVEROVATNO: Otkrivena evidencija! Evo kako je Nikola Jokić trenirao kao klinac