MNOGI PRAVE VELIKU GREŠKU, A SAMO UZ OVE CAKE ĆE BITI HRSKAVO I SOČNO: Ovako se pravi savršeno hrskavo testo
TRIKOVI za hrskavo testo učiniće da dobijete najbolju podlogu za kolače.
Hrskavo testo osnova je brojnih neodoljivih poslastica (pite, tartovi), a koristi se i za slana izdanja. Njegova priprema zaista nije zahtevna - osnovni sastojci su brašno, jaja i masnoća. Ipak, ima nekoliko malih začkoljica koje treba izbeći po svaku cenu, ovo su najvažnije.
Hladni maslac i hladne ruke
U receptima retko piše da sastojci budu hladni, a kod ovog testa je suprotno - maslac mora da bude hladan. Treba ga umešati brzo, rukama koje pre toga takođe treba rashladiti vodom. U suprotnom će testo biti masno i teško. Uz to, bilo bi dobro da se hrskavo testo mesi na hladnoj površini (poput mermera). Ako je nemate, svakako izbegavajte da ga mesite blizu vrućeg šporeta.
Radite brzo
Bez obzira na to mesite li rukama ili vam u tome pomaže mikser, imajte na umu da proces treba da bude što kraći. Ako "mučite" testo, razviće se gluten, a maslac će početi da se topi.
Testo mora da se odmori
Ako vam iznenada dolaze gosti i desert morate brzo da poslužite, savet je da se ne upuštate u pripremu kolača od hrskavog testa. Iako je proces njegovog pravljenja jednostavan, testo mora da odstoji u frižideru minimum pola sata. Ako propustite ovaj korak, velika je verovatnoća da će se u određenoj meri skupiti pri pečenju, a ni tekstura neće biti za pohvalu.
Ne maltretirajte testo oklagijom
Ako je testo duže vreme bilo u frižideru, ostavite ga nekoliko minuta da odstoji na sobnoj temperaturi. Budete li na njega navalili oklagijom, popucaće, proces valjanja će trajati duže, maslac će početi da se topi, a i gluten će se "vratiti u život". Poslužite se papirom za pečenje.
Ako se bojite da će se testo zalepiti za radnu površinu, nemojte ga utapati u brašno. Radije ga stavite između dva lista papira za pečenje i pažljivo (i brzo) ga razvaljajte.
(Stil)/Gastro.24sata.hr.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
NOVE SVETSKE SILE UKLjUČILE SE U SUKOB U UKRAJINI: "Dve na strani Putina, dve žestoko protiv Rusa"
SUMNjE u podršku SAD Ukrajini u slučaju pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima mučile su sve one kojima je cilj da se Kijev obrani od ruske agresije. Tramp je pobedio i tek treba videti u kom će smeru krenuti njegova politika, ali sva ta dešavanja zasenila su drugi važan odnos u tom, ionako komplikovanom, odnosu.
22. 11. 2024. u 09:14
RUSIJA POSTALA GLAVNI "IGRAČ" U EVROPI: Ovo se desilo prvi put od proleća 2022. godine
RUSIJA je u septembru prvi put od proleća 2022. postala glavni snabdevač gasom Evropske unije, prenosi RIA Novosti, pozivajući se na podatke Evrostata.
21. 11. 2024. u 11:32
SKANDAL TOKOM POSETE Snimak Makrona: "Oni su totalni kreteni", rekao posle povika da je "Francuska odgovorna za krvoproliće"
"ONI si potpuni kreteni", rekao je francuski predsednik Emanuel Makron o prelaznom telu i dodao da "nikada nisu smeli da ga smene".
22. 11. 2024. u 13:07 >> 13:17
Komentari (0)