RECEPT ZA PIKANTNU KOREJSKU PICU: Popularna je ne samo u Koreji, već i širom sveta
Pikantna korejska pica sa mocarelom je kombinacija tradicionalnog korejskog jela i najpoznatijeg italijanskog specijaliteta. Možda je razlog ljutkasti sos koji ovaj tradicionalni specijalitet čini nezaboravnim! Pikantna korejska pica je poznata i pod imenom "pulkogi" a nastala je po uzoru na čuveno istoimeno jelo koje se sastoji od tanko isečenog mesa mariniranog u sojinom sosu, zaslađivačima, aromatičnim začinima i susamovom ulju.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za testo:
- 200 g brašna
- 1 dl vode
- Pola kesice suvog kvasca
- 10 ml maslinovog ulja
- 4 g soli
Za fil:
- 360 g mocarele
- 700 g šunke
- 1 glavica crnog luka
- 2 šitake pečurke (možete i šampinjone)
- 1 crvena ljuta papričica
- 150 ml pica sosa
Pukogi sos:
- 9 kašika sojinog sosa
- 4 čena belog luka
- 125 g praziluka
- 1 kruška
- 3 kašičice šećera
- 1 kašičica susamovog ulja
- 1 kašičica đumbira u prahu
- 1 kašičica susama
Priprema:
Počnite tako što ćete sipati vodu u veliku posudu za mešanje testa za korejsku picu i rastvoriti kvasac u njoj. Postepeno dodajte brašno, stalno mešajući da se sjedini. Dobro promešajte da dobijete ujednačenu smesu bez grudvica. Zatim posolite testo i poprskajte maslinovim uljem.
Stavite testo na lagano pobrašnjenu površinu i mesite oko 10 minuta. Treba da postane glatko i elastično. Od testa formirajte glatku loptu i stavite je u veliku nauljenu činiju. Pokrijte posudu vlažnom krpom ili plastičnom folijom i ostavite da se diže na sobnoj temperaturi oko 4 sata. Testo treba da se udvostruči, postane lagano i prozračno.
Nakon što je testo naraslo, lagano pobrašnite radnu površinu i pažljivo ga stavite na nju. Važno je da pažljivo rukujete testom kako bi se sačuvali vazdušni "džepovi" koji doprinose laganoj, prozračnoj teksturi. Da biste formirali podlogu, pritisnite loptu testa rukama i postepeno ga rastežite od centra ka spolja, sve vreme ga rotirajući. Ostavite deblju ivicu na rubovima formiranog testa za picu.
Pulkogi sos se sprema tako što se pomeša sojin sos, mleveni beli luk, seckani praziluk, rendana kruška, šećer, susamovo ulje, biber i susam. Testo za pikantnu korejsku picu premažite paradajz sosom, preko rasporedite isečenu šunku, pečurke, luk, čili papričice, pulkogi sos i pospite sirom. Pecite u rerni zagrejanoj na 260 °C 10-15 minuta, dok kora ne porumeni.
(Stvarukusa/mondo)
Preporučujemo

SLANI MAFINI OD STAROG HLEBA, SLANINE I PAVLAKE: Jednostavno odlični
08. 05. 2024. u 16:02

LENjA PITA SA MESOM: Mekana i ukusna, može da zameni i ručak i večeru
08. 05. 2024. u 19:00

RASKOMADAO TELA GEJ PARA, GLAVE STAVIO U ZAMRZIVAČ: Poroti se smučilo zbog monstruoznog snimka, jedan nije došao na suđenje (FOTO)
KOLUMBIJSKI državljanin Jostin Andres Moskera (35) proglašen je krivim za dvostruko ubistvo u slučaju koji je šokirao britansku javnost.
21. 07. 2025. u 18:43

ŠOK PRIZOR NA EVZONIJU: Čovek stigao na granicu u ovo vreme, nema žive duše! Evo kada da krenete put Grčke
LETNjI odmor za mnoge građane Srbije i regiona započinje u beskrajnom redu na graničnom prelazu Evzoni, na ulazu iz Severne Makedonije u Grčku.
20. 07. 2025. u 11:15

Naučnici ajkulama spustili mrtvu kravu na 1.629 metara dubine - nisu mogli da veruju šta su ribe uradile (VIDEO)
"TO POKAZUJE strategiju preživljavanja kod vrsta koje se ne hrane usamljeno."
14. 07. 2025. u 13:06
Komentari (0)