RECEPT ZA PIKANTNU KOREJSKU PICU: Popularna je ne samo u Koreji, već i širom sveta
Pikantna korejska pica sa mocarelom je kombinacija tradicionalnog korejskog jela i najpoznatijeg italijanskog specijaliteta. Možda je razlog ljutkasti sos koji ovaj tradicionalni specijalitet čini nezaboravnim! Pikantna korejska pica je poznata i pod imenom "pulkogi" a nastala je po uzoru na čuveno istoimeno jelo koje se sastoji od tanko isečenog mesa mariniranog u sojinom sosu, zaslađivačima, aromatičnim začinima i susamovom ulju.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za testo:
- 200 g brašna
- 1 dl vode
- Pola kesice suvog kvasca
- 10 ml maslinovog ulja
- 4 g soli
Za fil:
- 360 g mocarele
- 700 g šunke
- 1 glavica crnog luka
- 2 šitake pečurke (možete i šampinjone)
- 1 crvena ljuta papričica
- 150 ml pica sosa
Pukogi sos:
- 9 kašika sojinog sosa
- 4 čena belog luka
- 125 g praziluka
- 1 kruška
- 3 kašičice šećera
- 1 kašičica susamovog ulja
- 1 kašičica đumbira u prahu
- 1 kašičica susama
Priprema:
Počnite tako što ćete sipati vodu u veliku posudu za mešanje testa za korejsku picu i rastvoriti kvasac u njoj. Postepeno dodajte brašno, stalno mešajući da se sjedini. Dobro promešajte da dobijete ujednačenu smesu bez grudvica. Zatim posolite testo i poprskajte maslinovim uljem.
Stavite testo na lagano pobrašnjenu površinu i mesite oko 10 minuta. Treba da postane glatko i elastično. Od testa formirajte glatku loptu i stavite je u veliku nauljenu činiju. Pokrijte posudu vlažnom krpom ili plastičnom folijom i ostavite da se diže na sobnoj temperaturi oko 4 sata. Testo treba da se udvostruči, postane lagano i prozračno.
Nakon što je testo naraslo, lagano pobrašnite radnu površinu i pažljivo ga stavite na nju. Važno je da pažljivo rukujete testom kako bi se sačuvali vazdušni "džepovi" koji doprinose laganoj, prozračnoj teksturi. Da biste formirali podlogu, pritisnite loptu testa rukama i postepeno ga rastežite od centra ka spolja, sve vreme ga rotirajući. Ostavite deblju ivicu na rubovima formiranog testa za picu.
Pulkogi sos se sprema tako što se pomeša sojin sos, mleveni beli luk, seckani praziluk, rendana kruška, šećer, susamovo ulje, biber i susam. Testo za pikantnu korejsku picu premažite paradajz sosom, preko rasporedite isečenu šunku, pečurke, luk, čili papričice, pulkogi sos i pospite sirom. Pecite u rerni zagrejanoj na 260 °C 10-15 minuta, dok kora ne porumeni.
(Stvarukusa/mondo)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

SLANI MAFINI OD STAROG HLEBA, SLANINE I PAVLAKE: Jednostavno odlični
08. 05. 2024. u 16:02

LENjA PITA SA MESOM: Mekana i ukusna, može da zameni i ručak i večeru
08. 05. 2024. u 19:00

PUTIN OTKRIO ZASTRAŠUJUĆE DETALjE O "OREŠNIKU" Bojeva glava izdržava temperaturu kao na Suncu
RUSKI predsednik Vladimir Putin izjavio je da bojeve glave hipersoničnog sistema "orešnik" mogu da izdrže ekstremne temperature, uporedive sa temperaturom na površini Sunca.
21. 02. 2025. u 14:16

NOVINARIMA REKLA SAMO OVU REČENICU: Bivša gradonačelnica Niša sa lisicama na rukama sprovedena u zgradu UKP-a u Nišu (FOTO/VIDEO)
BIVŠA gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, koja je danas privedena u velikoj akciji policije protiv korupcije, sa lisicama na rukama dovedena je u zgradu Uprave kriminalističke policije u Nišu.
21. 02. 2025. u 13:38

TAST OČITAO LEKCIJU VELjKU Šta je poručio zetu: "To u Beogradu nije mogao videti"
BOGDAN Rodić, otac Bogdane Ražnatović, jednom prilikom govorio je o najmlađoj ćerki koja je danas udata za Veljka Ražnatovića. Bogdan je tada naveo da je odmah na početku veze skrenuo pažnju Veljku pažnju na to kakva je njegova Bogdana.
22. 02. 2025. u 12:26
Komentari (0)