DOMAĆI KUVANI ĐEVRECI: Najlepše pecivo koje ste ikad probali
Kad biraju pecivo, mnogi se opredeljuju za kuvani đevrek, specifično pripremljeno testo uvaljano u susam. Za razliku od običnog đevreka, onaj kuvani prolazi dodatnu termičku obradu, zbog čega mu je i tekstura drugačija.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 500 g brašna
- kesica suvog kvasca
- 3 kašike ulja
- ravna kašičica soli
- 8 kašika šećera
- 150 ml vode
- 150 g susama
Priprema:
Zagrejte vodu da se smlači, pa je skinite sa ringle, dodajte kvasac, kašiku šećera i malo brašna, pa razmutite i ostavite da odstoji par minuta. Aktivirani kvasac sipajte u brašno, dodajte so i ulje i umesite testo.
Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površnu, pa većom i manjom čašom vadite krugove od testa.
U veću šerpu sipajte preostalih sedam kašika šećera, pa rastapajte na tihoj vatri. Kad se šećer karamelizuje, lagano sipajte litar vode i sve vreme mešajte da se šećer ne bi stvrdnuo na dnu šerpe. Kad ova voda provri, spuštajte đevreke i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu. Otprilike će svaki đevrek za tri minuta biti na površini šerpe.
Izvadite đevreke, uvaljajte ih u susam, pa ih ređajte na pleh koji ste prethodno obložili pek-papirom. Pecite đevreke u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumene.
Da bi đevreci što duže ostali sveži, posudu u kojoj ih čuvate prekrijte prozirnom folijom.
Preporučujemo

NIJE NI KUPILA KARTU, NA PLAŽI JOJ PONUDILI BESPLATNU VOŽNjU: Novi detalji tragične smrti Novosađanke u Budvi
TINEJDžERKA je, kako kaže njen blizak prijatelj, bila devojka puna života, imala je mnogo planova za budućnost, a tek je imala 19 godina, i ceo život je bio pred njom, a sada je čitava njena porodica zavijena u crno.
30. 05. 2025. u 14:42

UKRAJINA IZVELA JEDAN OD NAJVEĆIH NAPADA NA RUSIJU: Aerodromi u Moskvi zatvoreni, uništena važna fabrika (VIDEO)
UKRAJINA je tokom noći izvela jedan od najvećih napada dronovima od početka rata, gađajući više ciljeva na teritoriji Rusije. Zbog napada su moskovski aerodromi bili primorani da privremeno obustave rad, što je izazvalo haos u vazdušnom saobraćaju.
28. 05. 2025. u 09:45

RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
UPRKOS tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.
03. 06. 2025. u 13:25
Komentari (0)