RECEPT ZA RAŽANI HLEB: Priprema je lagana, a ukus bolji od onog iz pekare
Sve je više domaćica koje odlučuju da same umese ražani hleb, a mi vam donosimo isprobani recept za čiju pripremu nije potrebno mnogo vremena.
Pored toga što ovaj hleb nećete morati da mesite kao mnoge druge, njegova prednost je u tome što može da ostane svež nekoliko dana.
Sastojci:
- 150 g ražanog brašna
- 250 g pšeničnog brašna
- 1 kocka svežeg kvasca
- 450 ml vode
- kašičica soli
- kašičica šećera
Priprema:
Polovinu vode sipajte u šerpicu, pa je zagrejte toliko da bude mlaka. Skinite šerpicu sa ringle, dodajte izmrvljen kvasac, kašičicu šećera i malo pšeničnog brašna, pa razmutite i ostavite da kvasac zapeni.
U veću činiju sipajte ostatak pšeničnog brašna, dodajte ražano brašno, aktivirani kvasac, preostalu vodu i so, pa sve sastojke izmešajte varjačom da se lepo sjedine. Posudu sa testom za hleb prekrijte prozirnom folijom i ostavite da testo naraste.
Kad je testo naraslo, uključite rernu na 230 stepeni i u nju stavite posudu u kojoj ćete peći hleb. Kad se posuda zagreje, pažljivo je izvadite iz rerne, obložite pek-papirom, pospite sa malo brašna i prebacite testo za hleb.
Posudu poklopite ili hleb prekrijte aluminijumskom folijom, stavite u rernu i pecite hleb 15 minuta. Posle tog vremena skinite poklopac (ili aluminijumsku foliju) i nastavite da pečete hleb na 200 stepeni dok se ne uhvati korica.
(Ona)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
NOVOPAZARSKE MANTIJE SA SIROM I SPANAĆEM: Tradicionalno jelo jedinstvenog ukusa
03. 06. 2024. u 07:00
EVROPA RAZMATRA SLANjE 100.000 VOJNIKA U UKRAJINU: Tramp odbio predlog - poznato iz kojih zemalja bi ih bilo najviše
EVROPSKE nacije razmatraju slanje vojnih snaga u Ukrajinu u slučaju prekida vatre ili postizanja mirovnog sporazuma, potvrdili su Rojtersu zvaničnici i diplomate. Razlog je jednostavan - novoizabrani američki predsednik Donald Tramp jasno je stavio do znanja da neće slati američke vojnike u tu zemlju kako bi garantovali bezbednost, potvrdili su Rojtersu zvaničnici i diplomate.
18. 12. 2024. u 17:42
UTICAJ OREŠNIKA NA LONDON: Ruski ambasador – Naterani su da zauzmu uravnoteženiji stav
LANSIRANjE ruske balističke rakete srednjeg dometa „orešnik“ na teritoriju Ukrajine nateralo je London da zauzme uravnoteženiji stav po pitanju izvođenja napada oružjem dugog dometa u dubinu ruske teritorije, izjavio je ambasador Rusije u Velikoj Britaniji Andrej Kelin.
18. 12. 2024. u 17:25
"TRAGEDIJA, POČIVAJ U MIRU" Anđušića pogodila vest - našli ga mrtvog: "Nikad ne znate kroz šta ljudi prolaze"
"TRAGEDIJA, počivaj u miru..."
17. 12. 2024. u 18:26
Komentari (0)