RECEPT ZA HLEB IZ PROVANSE: Ovaj francuski hleb pravi se sa mešavinom začinskog bilja i sira
Fugasa hleb se pravi u obliku elipse, i naprave se rezovi na testu tako da hleb, kada se ispeče, podseća na glavicu pšenice. Hleb se brzo pravi, za samo 45 minuta, a možete da ga servirate i za posebne prilike.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 500 g brašna za hleb
- 1-3/4 kašičice soli
- 1-3/4 kašičice aktivnog suvog kvasca
- 2 kašike maslinovog ulja
- 130 ml tople vode
- 2 kašičice mlevenog svežeg ruzmarina
- 2 kašičice mlevene sveže majčine dušice
- 2 kašičice mlevenog svežeg bosiljka
- 2 kašičice seckane sveže žalfije
- 30 g rendanog parmezana
- 1/2 kašičice sušenog bosiljka
- 1/2 kašičice krupne morske soli
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte brašno, kvasac i so. Dodajte vodu i ulje suvim sastojcima; mutite na niskoj brzini 2 minuta, a zatim koristeći kuku za testo, mutite na srednjoj brzini, 5 minuta. Umešajte začinsko bilje i parmezan; testo će biti lepljivo.
Stavite u podmazanu posudu, i jednom izmesite rukom, da bi se testo podmazalo. Pokrijte i ostavite na toplom mestu da se udvostruči, oko 1 sat. Zagrejte rernu na 220°. Izvucite testo na blago pobrašnjenu površinu i pažljivo podelite napola. Svaku polovinu stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Pobrašnjenim rukama napravite ovalni oblik od testa.
Koristeći oštar nož, napravite 1 dugačak rez po sredini i 4 reza sa obe strane dugačkog reza, tako da testo dobije oblik lista. Razvucite ga po potrebi da naglasite rezove. Pokrijte kuhinjskom krpom; ostavite da se diže na toplom mestu, dok se skoro ne udvostruči, oko 20 minuta. Pospite krupnom morskom solju, suvim bosiljkom i dodatno rendanim parmezanom. Pecite dok ne porumeni, oko 15-20 minuta.
(stvarukusa/mondo)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

MONSTRUOZNO! Ovaj hoće da vlada Srbijom! Žene mu krive kad ih neko siluje ili prebije!
VUK Nektarijević, student blokader sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je tobož biciklom išao u Strazbur, ima u najmanju ruku problematične stavove.
20. 04. 2025. u 14:35

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

Halid Bešlić "težak" 13 miliona €, a živi od kirije - "uvalio" se u kredit
"SADA iznajmljujem sve i živim od kirije, tako je najbolje."
21. 04. 2025. u 18:56 >> 18:56
Komentari (0)