RECEPT ZA HLEB IZ PROVANSE: Ovaj francuski hleb pravi se sa mešavinom začinskog bilja i sira

Новости онлине

26. 06. 2024. u 11:01

Fugasa hleb se pravi u obliku elipse, i naprave se rezovi na testu tako da hleb, kada se ispeče, podseća na glavicu pšenice. Hleb se brzo pravi, za samo 45 minuta, a možete da ga servirate i za posebne prilike.

РЕЦЕПТ ЗА ХЛЕБ ИЗ ПРОВАНСЕ: Овај француски хлеб прави се са мешавином зачинског биља и сира

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g brašna za hleb
  • 1-3/4 kašičice soli
  • 1-3/4 kašičice aktivnog suvog kvasca
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 130 ml tople vode
  • 2 kašičice mlevenog svežeg ruzmarina
  • 2 kašičice mlevene sveže majčine dušice
  • 2 kašičice mlevenog svežeg bosiljka
  • 2 kašičice seckane sveže žalfije
  • 30 g rendanog parmezana
  • 1/2 kašičice sušenog bosiljka
  • 1/2 kašičice krupne morske soli

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte brašno, kvasac i so. Dodajte vodu i ulje suvim sastojcima; mutite na niskoj brzini 2 minuta, a zatim koristeći kuku za testo, mutite na srednjoj brzini, 5 minuta. Umešajte začinsko bilje i parmezan; testo će biti lepljivo.

Stavite u podmazanu posudu, i jednom izmesite rukom, da bi se testo podmazalo. Pokrijte i ostavite na toplom mestu da se udvostruči, oko 1 sat. Zagrejte rernu na 220°. Izvucite testo na blago pobrašnjenu površinu i pažljivo podelite napola. Svaku polovinu stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Pobrašnjenim rukama napravite ovalni oblik od testa.

Koristeći oštar nož, napravite 1 dugačak rez po sredini i 4 reza sa obe strane dugačkog reza, tako da testo dobije oblik lista. Razvucite ga po potrebi da naglasite rezove. Pokrijte kuhinjskom krpom; ostavite da se diže na toplom mestu, dok se skoro ne udvostruči, oko 20 minuta. Pospite krupnom morskom solju, suvim bosiljkom i dodatno rendanim parmezanom. Pecite dok ne porumeni, oko 15-20 minuta.

(stvarukusa/mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA AVGUSTA: Tek nas čeka pakao i temperaturni rekordi - leto se ne predaje

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA AVGUSTA: Tek nas čeka pakao i temperaturni rekordi - leto se ne predaje

NAJNOVIJA vremenska prognoza evopskih stručnjaka za avgust pokazuje prohladniji početak meseca u centralnim delovima Evrope, ali se već nagoveštava povratak suptropskog grebena i novog talasa vrelog vremena. Usled prisustva niskog pritiska na severu kontinenta, stvaraju se uslovi za novi toplotni talas koji će pogoditi veći deo Evrope, piše Severe Weather Europe.

04. 08. 2025. u 20:19

Komentari (0)

AJDE, IZAĐI! Košarkaši Srbije isterali Nikolu Jokića iz sale tokom priprema za Evrobasket (VIDEO)