PITA SA ŠLJIVAMA: Recept za najsočniju pitu od šljiva
Ukusna pita od šljiva sa softanim prelivom koji čini da se lepi za prste.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 2 kg šljiva
- 4 do 5 jaja
- 1 šolja šećer ( šolja od 300g.)
- 1 šolja kiselog mleka ili gustog jogurta
- 125ml. ulja
- 1 šolja griza
- 2 kesice vanil šećera
- 1 prašak za pecivo
- 500 grama gotovih kora za pitu
Preliv:
- 500ml vode
- 1 šolja šećera
- 1 vanil šećer
- sok od 1/2 limuna
- nekoliko kolutova limuna
Priprema:
Prvo očistite i 2 kg šljiva ispecite u rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 45min. U šljive dodajte po vašem ukusu nekoliko kašika šećera. Pečene šljive ostavite da se ohlade.
Zatim umutite fil od jaja, šećera, kiselog mleka, ulja, griza, vanil šećera, praška za pecivo i griza. U veći pleh složite jednu koru pa je premažite dobijenim filom kao za palačinke. Zatim drugu koru premažite, pa treću, pa stavite fil od šljiva. Tako ređajte do kraja. Završite filom od jaja. Ispecite u rerni na 200 stepeni Celzijusa. Zatim ohlađenu pitu prelijte sa ohlađenim prelivom od vode, šećera i limuna.
Preporučujemo

LETNjA PITA SA VIŠNjAMA: Klasik bez mane, po starom receptu iz bakine kuhinje
16. 07. 2024. u 17:00

PIJANA PITA OD KAJSIJA: Ništa lepše od domaćeg slatkog kolača
12. 07. 2024. u 07:00

VIŠE OD 200 DECE OTROVANO U ŠKOLI, A ONDA SE POJAVIO SNIMAK IZ KUHINjE: Kamera otkrila sve, uhapšeno osam osoba (VIDEO)
VIŠE od 200 dece u jednoj školi u Kini ima povišen nivo olova u krvi nakon što je u njihovu hranu dodavan otrovni pigment – navodno kako bi izgledala primamljivije.
12. 07. 2025. u 21:32

OTKRIVEN UZROK PADA BOINGA SA 260 PUTNIKA: Audio snimak pilota iz kokpita samo produbljuje misteriju
ISTRAŽITELjI su otkrili uznemirujuće detalje u okviru preliminarne istrage pada aviona kompanije Air India, na letu 171, u kojem je u junu stradalo 260 osoba.
12. 07. 2025. u 15:36

SLAVIMO PETROVDAN: Šta se danas ne radi i šta treba umesiti
SRPSKA pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Petrovdan, praznik koji je posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu.
12. 07. 2025. u 07:34
Komentari (0)