PITA SA ŠLJIVAMA: Recept za najsočniju pitu od šljiva
Ukusna pita od šljiva sa softanim prelivom koji čini da se lepi za prste.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 2 kg šljiva
- 4 do 5 jaja
- 1 šolja šećer ( šolja od 300g.)
- 1 šolja kiselog mleka ili gustog jogurta
- 125ml. ulja
- 1 šolja griza
- 2 kesice vanil šećera
- 1 prašak za pecivo
- 500 grama gotovih kora za pitu
Preliv:
- 500ml vode
- 1 šolja šećera
- 1 vanil šećer
- sok od 1/2 limuna
- nekoliko kolutova limuna
Priprema:
Prvo očistite i 2 kg šljiva ispecite u rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 45min. U šljive dodajte po vašem ukusu nekoliko kašika šećera. Pečene šljive ostavite da se ohlade.
Zatim umutite fil od jaja, šećera, kiselog mleka, ulja, griza, vanil šećera, praška za pecivo i griza. U veći pleh složite jednu koru pa je premažite dobijenim filom kao za palačinke. Zatim drugu koru premažite, pa treću, pa stavite fil od šljiva. Tako ređajte do kraja. Završite filom od jaja. Ispecite u rerni na 200 stepeni Celzijusa. Zatim ohlađenu pitu prelijte sa ohlađenim prelivom od vode, šećera i limuna.
Preporučujemo

LETNjA PITA SA VIŠNjAMA: Klasik bez mane, po starom receptu iz bakine kuhinje
16. 07. 2024. u 17:00

PIJANA PITA OD KAJSIJA: Ništa lepše od domaćeg slatkog kolača
12. 07. 2024. u 07:00

OVA MAJKA JE POSEBNA: Razlog su njena deca, a evo i zašto (VIDEO)
ONI su Ilija, Jovana i Vasilije Hadži-Purić, polaznici Centra za talente "Nikola Tesla".
10. 09. 2025. u 12:13 >> 20:43

OVO JE DETALjAN SPISAK NAMIRNICA KOJIMA ĆE PASTI CENA: Nove ekonomske mere važne za građane
PRESEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče prilikom izlaganja o smanjenju marži na kućnu hemiju i prehrambene proizvode, a u okviru predstavljanja novih ekonomskih mera za građane, da sniženje koje će uslediti kao posledica ograničenja trgovačkih marži obuhvata 3000 proizvoda iz 23 grupe.
25. 08. 2025. u 13:15

KRVAVI PIR 2001: Zašto je Nepalski princ pobio celu kraljevsku porodicu?
NISU MU dali da oženi ženu koju je voleo, a onda je počelo da se šuška da će mu oduzeti i pravo na presto.
12. 09. 2025. u 13:24
Komentari (0)