SPANAKOPITA: Grčka pita od sira i spanaća
Ako ste ljubitelj grčke kuhinje i girosa, svideće vam se i spanakopita. To je tradicionalna Grčka pita sa feta sirom i spanaćem koja se priprema na zanimljiv način. Hrskava je i veoma ukusna.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 800 g spanaća
- 500 g kora za pitu
- 4 struka mladog luka
- 250 g fete
- 3 kašike sira rikota
- ulje
- so
- biber
- origano
- 3 jajeta
- 50 g maslaca
Priprema:
Skuvajte spanać, pa ga propržite na malo ulja sa mladim lukom, prebacite u činiju, začinite sa malo soli, bibera i origana, pa dodajte feta i rikota sir i dva jaja i na kraju sve lepo izmešajte.
Zatim premazati pleh maslacem, pa ređati kore, svaku je potrebno premazati maslacem, nakon nekih 6-7 kora sipajte fil, pa pokrijte sa ostatkom kora, koje ćete ponovo premazivati maslacem. Pitu premazati sa jajetom i maslacem, pa iseći na kocke i peći na 180 stepeni, 40-50 minuta. Pečenu pitu prekrijte folijom i ostavite da se ohladi.
(still)
Preporučujemo

PITA SA PAPRIKAMA: Držaće vas dugo sitim, a osvaja od prvog zalogaja
30. 07. 2024. u 15:00

PITA SA KUPUSOM I PIRINČEM: Tradicionalni recept za pitu koju ćete obožavati
19. 07. 2024. u 08:00

PITA SA JOGURTOM: Sočna i slasna, popravlja dan u trenu, ovakvu do sada niste jeli
12. 07. 2024. u 14:51

DODIK ŽESTOKO UDARIO NA STANIVUKOVIĆA: Dokle ćeš biti poltron najgore vrste?
PREDSEDNIK Milorad Dodik upitao je danas gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića "dokle će biti poltron najgore vrste koji se svakodnevno dodvorava Sarajevu, a optužuje Republiku Srpsku".
21. 08. 2025. u 19:40

"SRAM VAS BILO ZA SVE ŠTO RADITE" Vučić sa prezirom odgovorio Žaklini Tatalović na dobacivanja i upadice
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je na upadice i dobacivanja novinarki N1 Žaklini Tatalović.
17. 08. 2025. u 14:28

POREKLO ILIĆA - POD ISTRAGOM: Unajmljen čovek iz Ljiga, umešana i crkva "Hoću da znam ko sam i šta sam"
FOLK pevač Miroslav Ilić nedavno je govorio o svom poreklu i otkrio zbog čega nije želeo da se o njegovom životu snimi film.
24. 08. 2025. u 11:31
Komentari (0)