KIFLICE SA KIKIRIKIJEM I PEČENIM SUNCOKRETOM: Posebnog su ukusa, nikako vas ne mogu ostaviti ravnodušnim

Новости онлине

08. 09. 2024. u 07:00

Mirisne i savršeno ukusne.

КИФЛИЦЕ СА КИКИРИКИЈЕМ И ПЕЧЕНИМ СУНЦОКРЕТОМ: Посебног су укуса, никако вас не могу оставити равнодушним

Foto: Printskrin Jutjub/ Domaći Recepti

Sastojci:

  • mleko 200 ml
  • kiselo mleko 2 čaše
  • ulje 130 ml
  • jaja 1
  • so 1 kašika + 1 kašičica za fil
  • šećer 1 kašičica
  • suvi kvasac 1 1/2 kesica
  • rastopljena mast 50 g
  • mleveni pečeni neslani kikiriki 100 g
  • mleveni pečeni suncokret 150 g
  • brašno 950 g + za obradu testa

Priprema:

U mlako mleko dodajemo šećer i suvi kvasac, malo promešamo kašikom i poklopimo posudu.Pustimo da kvasac odstoji 5-7 minuta. Za to vreme u posudu za mešanje sipamo jaje, kašiku soli, kisela mleka, ulje, a potom dodajemo i nadošli kvasac. Kada smo sjedinili sve tečne sastojke počinjemo sa dodavanjem brašna i mešnjom. Sjedinimo rukom sve sastojke i umesimo fino testo koje oblikujemo standardno u lopticu. Tako pripremljeno testo ostavimo da narasta 1h (prekriveno, na toplom).

Nakon isteka vremena koje je predviđeno za narastanje testa, prebacujemo testo na brašnom posutu radnu površinu i podelimo ga na 3 jednaka dela (biće potrebno još malo brašna za obradu testa). Potom svaki dobijeni deo podelimo na još tri dela. I tada kreće razvlačenje testa i filovanje. Što se samog fila tiče on se sastoji od mlevenog pečenog suncokreta i kikirikija. U tu smesu dodajemo ravnu kašičicu soli (jer je kikiriki bio neslan skroz, a i suncokret) i kašiku-dve rastopljene masti.

Tri manja dela testa oklagijom rastanjimo na veće krugove. Dimenzije nisu bitne, možete slobodno raditi proizvoljno (smernica je tanko testo - dovoljno tanko, a da ne puca). Prvi krug premazujemo sa malo rastopljene masti, potom preko stavljamo deo pripremljenog fila. Preko toga ide drugi rastanjeni krug, malo rastopljene masti i ponovo deo fila. Preko tako nafilovanih krugova ide i treći rastanjeni krug koji premažemo samo sa malo rastopljene masti. Tako nafilovano testo oklagijom razvučemo na još veći krug (bez da išta premesujemo) i tako dobijeni finalni veliki krug sečemo na željeni broj trouglića koje ćemo uvijati u kiflice.

Broj trouglića će zavisiti od toga koju veličinu kiflica želite. Inače dosta narastu prilikom pečenja tako da možete slobodno u startu praviti manje kiflice. Isti postupak je i sa preostalom količinom testa.

Testo u startu delimo na 3 veća dela, a onda svaki deo na još tri dela. Tako urolane kiflice ređamo u pleh i ostavimo nekih 20-tak minuta da odstoje. Pre pečenja ih premazujemo sa još malo rastopljene masti i šaljemo u rernu da se peku na 200 stepeni nekih 25 minuta.

(super recepti)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
NJEGOV ALKOHOL: Tramp navodno ima porok kojem ne može da odoli - iz Bele kuće oštro demantovali

"NjEGOV ALKOHOL": Tramp navodno ima porok kojem ne može da odoli - iz Bele kuće oštro demantovali

PREMA tvrdnjama jednog službenika iz Bele kuće, predsednik SAD Donald Tramp konzumira izuzetno velike količine slatkiša. Opšte je poznato da je Tramp veliki ljubitelj kole lajt, do te mere da je u Ovalnoj sobi instalirano posebno dugme za taj napitak. Međutim, ono što mnoge njegove pristalice možda ne znaju jeste da je Tramp, sudeći prema izjavama sadašnjih i bivših službenika, saradnika i bliskih prijatelja, dugogodišnji samoprozvani zaljubljenik u slatko.

10. 05. 2025. u 12:21

Komentari (0)

POTPISANA SARADNJA: Portal MaxBet Sport novi partner Crvene zvezde