KIFLICE SA KIKIRIKIJEM I PEČENIM SUNCOKRETOM: Posebnog su ukusa, nikako vas ne mogu ostaviti ravnodušnim
Mirisne i savršeno ukusne.

Foto: Printskrin Jutjub/ Domaći Recepti
Sastojci:
- mleko 200 ml
- kiselo mleko 2 čaše
- ulje 130 ml
- jaja 1
- so 1 kašika + 1 kašičica za fil
- šećer 1 kašičica
- suvi kvasac 1 1/2 kesica
- rastopljena mast 50 g
- mleveni pečeni neslani kikiriki 100 g
- mleveni pečeni suncokret 150 g
- brašno 950 g + za obradu testa
Priprema:
U mlako mleko dodajemo šećer i suvi kvasac, malo promešamo kašikom i poklopimo posudu.Pustimo da kvasac odstoji 5-7 minuta. Za to vreme u posudu za mešanje sipamo jaje, kašiku soli, kisela mleka, ulje, a potom dodajemo i nadošli kvasac. Kada smo sjedinili sve tečne sastojke počinjemo sa dodavanjem brašna i mešnjom. Sjedinimo rukom sve sastojke i umesimo fino testo koje oblikujemo standardno u lopticu. Tako pripremljeno testo ostavimo da narasta 1h (prekriveno, na toplom).
Nakon isteka vremena koje je predviđeno za narastanje testa, prebacujemo testo na brašnom posutu radnu površinu i podelimo ga na 3 jednaka dela (biće potrebno još malo brašna za obradu testa). Potom svaki dobijeni deo podelimo na još tri dela. I tada kreće razvlačenje testa i filovanje. Što se samog fila tiče on se sastoji od mlevenog pečenog suncokreta i kikirikija. U tu smesu dodajemo ravnu kašičicu soli (jer je kikiriki bio neslan skroz, a i suncokret) i kašiku-dve rastopljene masti.
Tri manja dela testa oklagijom rastanjimo na veće krugove. Dimenzije nisu bitne, možete slobodno raditi proizvoljno (smernica je tanko testo - dovoljno tanko, a da ne puca). Prvi krug premazujemo sa malo rastopljene masti, potom preko stavljamo deo pripremljenog fila. Preko toga ide drugi rastanjeni krug, malo rastopljene masti i ponovo deo fila. Preko tako nafilovanih krugova ide i treći rastanjeni krug koji premažemo samo sa malo rastopljene masti. Tako nafilovano testo oklagijom razvučemo na još veći krug (bez da išta premesujemo) i tako dobijeni finalni veliki krug sečemo na željeni broj trouglića koje ćemo uvijati u kiflice.
Broj trouglića će zavisiti od toga koju veličinu kiflica želite. Inače dosta narastu prilikom pečenja tako da možete slobodno u startu praviti manje kiflice. Isti postupak je i sa preostalom količinom testa.
Testo u startu delimo na 3 veća dela, a onda svaki deo na još tri dela. Tako urolane kiflice ređamo u pleh i ostavimo nekih 20-tak minuta da odstoje. Pre pečenja ih premazujemo sa još malo rastopljene masti i šaljemo u rernu da se peku na 200 stepeni nekih 25 minuta.
(super recepti)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

SOČNI I NEODOLjIVI: Trouglići sa sirom i šunkom kakve još niste probali
06. 08. 2024. u 12:00

DOMAĆE KIFLICE PUNjENE SLANINOM I ZDENKA SIROM: Recept kom nećete moći da odolite
31. 07. 2024. u 15:00

HLEPČIĆI IZ TIGANjA: Testo mekano kao oblak, a ukus jedinstven
18. 07. 2024. u 16:39

RECEPT ZA JEDNOSTAVNE POGAČICE SA OVSOM: Ukus koji će sve oduševiti
17. 07. 2024. u 16:00

VELIKA PROMENA U ŠKOLAMA U SRBIJI: Od danas ništa neće biti isto, odnosi se na roditelje
RODITELjI školaraca u Srbiji od danas dobijaju automatska zvučna obaveštenja kada nastavnik u elektronski dnevnik upiše izostanak deteta sa časa ili novu ocenu. Mada su deca godinama nalazila načine da ne kažu roditeljima baš sva dešavanja u školi, to sada više neće biti moguće.
17. 04. 2025. u 11:29

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

OTVOREN HRISTOV GROB Evo šta su našli: "Kolena su mi klecala, nisam to očekivao - vekovima je bio zatvoren" (VIDEO)
"APSOLUTNO sam zadivljen. "
19. 04. 2025. u 08:39
Komentari (0)