KIFLICE SA KIKIRIKIJEM I PEČENIM SUNCOKRETOM: Posebnog su ukusa, nikako vas ne mogu ostaviti ravnodušnim
Mirisne i savršeno ukusne.

Foto: Printskrin Jutjub/ Domaći Recepti
Sastojci:
- mleko 200 ml
- kiselo mleko 2 čaše
- ulje 130 ml
- jaja 1
- so 1 kašika + 1 kašičica za fil
- šećer 1 kašičica
- suvi kvasac 1 1/2 kesica
- rastopljena mast 50 g
- mleveni pečeni neslani kikiriki 100 g
- mleveni pečeni suncokret 150 g
- brašno 950 g + za obradu testa
Priprema:
U mlako mleko dodajemo šećer i suvi kvasac, malo promešamo kašikom i poklopimo posudu.Pustimo da kvasac odstoji 5-7 minuta. Za to vreme u posudu za mešanje sipamo jaje, kašiku soli, kisela mleka, ulje, a potom dodajemo i nadošli kvasac. Kada smo sjedinili sve tečne sastojke počinjemo sa dodavanjem brašna i mešnjom. Sjedinimo rukom sve sastojke i umesimo fino testo koje oblikujemo standardno u lopticu. Tako pripremljeno testo ostavimo da narasta 1h (prekriveno, na toplom).
Nakon isteka vremena koje je predviđeno za narastanje testa, prebacujemo testo na brašnom posutu radnu površinu i podelimo ga na 3 jednaka dela (biće potrebno još malo brašna za obradu testa). Potom svaki dobijeni deo podelimo na još tri dela. I tada kreće razvlačenje testa i filovanje. Što se samog fila tiče on se sastoji od mlevenog pečenog suncokreta i kikirikija. U tu smesu dodajemo ravnu kašičicu soli (jer je kikiriki bio neslan skroz, a i suncokret) i kašiku-dve rastopljene masti.
Tri manja dela testa oklagijom rastanjimo na veće krugove. Dimenzije nisu bitne, možete slobodno raditi proizvoljno (smernica je tanko testo - dovoljno tanko, a da ne puca). Prvi krug premazujemo sa malo rastopljene masti, potom preko stavljamo deo pripremljenog fila. Preko toga ide drugi rastanjeni krug, malo rastopljene masti i ponovo deo fila. Preko tako nafilovanih krugova ide i treći rastanjeni krug koji premažemo samo sa malo rastopljene masti. Tako nafilovano testo oklagijom razvučemo na još veći krug (bez da išta premesujemo) i tako dobijeni finalni veliki krug sečemo na željeni broj trouglića koje ćemo uvijati u kiflice.
Broj trouglića će zavisiti od toga koju veličinu kiflica želite. Inače dosta narastu prilikom pečenja tako da možete slobodno u startu praviti manje kiflice. Isti postupak je i sa preostalom količinom testa.
Testo u startu delimo na 3 veća dela, a onda svaki deo na još tri dela. Tako urolane kiflice ređamo u pleh i ostavimo nekih 20-tak minuta da odstoje. Pre pečenja ih premazujemo sa još malo rastopljene masti i šaljemo u rernu da se peku na 200 stepeni nekih 25 minuta.
(super recepti)
Preporučujemo

SOČNI I NEODOLjIVI: Trouglići sa sirom i šunkom kakve još niste probali
06. 08. 2024. u 12:00

DOMAĆE KIFLICE PUNjENE SLANINOM I ZDENKA SIROM: Recept kom nećete moći da odolite
31. 07. 2024. u 15:00

HLEPČIĆI IZ TIGANjA: Testo mekano kao oblak, a ukus jedinstven
18. 07. 2024. u 16:39

RECEPT ZA JEDNOSTAVNE POGAČICE SA OVSOM: Ukus koji će sve oduševiti
17. 07. 2024. u 16:00

NIJE NI KUPILA KARTU, NA PLAŽI JOJ PONUDILI BESPLATNU VOŽNjU: Novi detalji tragične smrti Novosađanke u Budvi
TINEJDžERKA je, kako kaže njen blizak prijatelj, bila devojka puna života, imala je mnogo planova za budućnost, a tek je imala 19 godina, i ceo život je bio pred njom, a sada je čitava njena porodica zavijena u crno.
30. 05. 2025. u 14:42

UKRAJINA IZVELA JEDAN OD NAJVEĆIH NAPADA NA RUSIJU: Aerodromi u Moskvi zatvoreni, uništena važna fabrika (VIDEO)
UKRAJINA je tokom noći izvela jedan od najvećih napada dronovima od početka rata, gađajući više ciljeva na teritoriji Rusije. Zbog napada su moskovski aerodromi bili primorani da privremeno obustave rad, što je izazvalo haos u vazdušnom saobraćaju.
28. 05. 2025. u 09:45

"PRENEO SAM NA NjU POGUBAN VIRUS, UČINIO JE NESREĆNOM: Zahar o razvodu i današnjim odnosima sa Gocom: "Kalašture mi čuvale decu"
KOMPOZITOR Milutin Popović Zahar iza sebe ima brojne hitove, ali i priče koje je sada rešio da ispriča javno. Zahar je oduvek težio i sanjao da postane nešto što njegovi roditelji kao prosvetni radnici nisu bili. Doživeo je veliku slavu, a u iskrenoj ispovesti ispričao je kroz šta je sve prolazio, ali i sa kakvim se ljudima susretao kroz posao koji mu je mnogo i doneo i odneo.
01. 06. 2025. u 17:39
Komentari (0)