IDEALNA ZA DORUČAK, ILI UŽINU: Presnac - Tradicionalna bosanska pita, puna fila, sa vrlo malo testa, sočan i ukusan obrok
Ova pita je izuzetno kalorična, pa je dovoljno malo parče koje možete da pojedete uz jogurt ili neku dobru salatu.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 150 grama brašna
- malo soli
- malo vode
Fil:
- 8 jaja
- 1 kg svežeg sira
- 5 kašika ulja
- 5 kašika domaćeg kajmaka
- 5 kašika griza
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica soli
Preliv za pitu:
- Domaći kajmak i maslo
Priprema:
Umesite jufkicu od brašna, soli i vode. Sve to dobro umesite dok testo ne postane elastično.
Ostavite testo malo u frižider da se odmori, a za to vreme umutite fil od jaja, sira, ulja, domaćeg kajmaka, griza, praška za pecivo i soli.
Jufkicu razvucite što više i što tanje možete. Zatim takvu jufkicu stavite preko tepsije, u sredinu stavite sav umućeni fil, a ivice testa savijte preko. Pecite u rerni na 200 stepeni Celzijusovih oko pola sata i više. Zatim uzmite kajmak i rastopljeno maslo pa prelijte preko pite.
(still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

PITA SA MESOM: Zalogaji koji se pamte u kombinaciji bez greške
02. 10. 2024. u 11:00

NISTE JELI BOLjU ŠPANSKU PITU OD OVE: Najbrži recept za doručak
23. 09. 2024. u 10:50

SLASNI BUREK SA KROMPIROM: Savršen spoj hrskavih kora i sočnog fila
21. 09. 2024. u 08:00

VELIKI PREOKRET U NAJBRUTALNIJEM RATU: Uz pomoć Putina pao glavni grad, Rusija dobija vojnu bazu od neprocenjivog značaja?
DOGODIO se preokret u najbrutalnijem ratu i to zahvaljujući Vladimiru Putinu, predsedniku Rusije. Naime, sudanske oružane snage zauzele su Kartum izbacivši iz delova sudanskog glavnog grada pobunjenike iz Snaga za brzu podršku. Reč je o važnoj prekretnici u sukobu koji tu afričku zemlju pustoši već dve godine.
31. 03. 2025. u 08:39

AMERIKA SPREMA VELIKI UDAR: Bombarderi "ubice" ciljaju nuklearne elektrane u Iranu (FOTO)
Sjedinjene Države su rasporedile stelt bombardere B-2 Spirit u vojnu bazu Dijego Garsija u Indijskom okeanu, potez koji bi navodno mogao biti povezan sa pripremama za potencijalni napad na iransku nuklearnu infrastrukturu.
29. 03. 2025. u 19:25

TEŠKI TRENUCI: Otkriven uzrok smrti Željka Rutovića
JEDAN je od retkih učesnika filma "Vidimo se u čitulji" koji su preživeli, preminuo je u Italiji.
31. 03. 2025. u 12:59
Komentari (0)